Brente mandler, banandrops, vonde minner og mammatanker

Klumpen min ble operert på tirsdag. Etter lang tid med urolige netter, snorking og pustestopp er han nå endelig kvitt både mandler og polypper. Selv om det var en nødvendig operasjon så er det jo aldri kjekt når ungene må gjennom noe slikt. Dessuten har jeg fortsatt svært levende minner om da jeg selv tok mandlene som femåring tidlig på 70-tallet. Den gangen var det en uke på sykehus (Florida i Bergen) og minimalt med foreldrebesøk. De som skrek når foreldrene gikk fikk ikke lov til å få mer besøk i det hele tatt. Siden de fleste i min generasjon tok mandlene har mange vært innom der. Florida var et katolsk sykehus og sykepleierne var nonner. De var IKKE snille, har snakket med mange som har hatt lignede traumatiske opplevelser. Trusler og kjefting var den mest effektive metoden til å få små redde barn som hadde vondt og savnet mamma til å holde seg i ro i sengene sine. Siste dagen fikk jeg beskjed om at hvis jeg ikke spiste opp maten min fikk jeg ikke reise hjem. Jeg tygget og gråt og brakk meg og gråt og tvang det ned mens en bisk nonne passet på. Etermasken, som jeg klarte å rive av meg to ganger før jeg måtte gi tapt, har jeg hatt  gjentatte mareitt om siden. Altså ikke verdens beste utgangspunkt da vi dro avgårde med lillegutten, selv om jeg jo visste at ting ikke skjer på samme måte mer.

florida 
Florida Sykehus, den gang da....


Verden HAR gått framover. Operasjonen utføres nå polyklinisk, og vi var hjemme igjen 2(!) timer etter at vi ankom klinikken. Klumpen fikk EMLA-plaster og smertestillende før vi dro hjemmefra, og bortsett fra litt protester da de satte inn veneflonen gikk alt helt rolig og udramatisk for seg. Han sovnet på pappas fang og våknet igjen på det samme fanget en halvtimes tid etterpå. Litt groggy og desorienter, men det hjalp med is og premie. Så bar det hjem til godstolen, mer is og tegnefilm. Etter noen timer ville han ha skive og ble litt forvirret da han istedenfor fikk en stor skål jordbærgele. Ikke det verste alternativet da, han godtok byttet uten protester.  :o)

emla
EMLAplaster med bedøvelseskrem.Vi hadde kjøpt inn et arsenal av smertestillende,  men så langt har han bare fått et par paraceter. Hovedoppgaven nå er å holde ham rolig, for straks narkosen var ute av kroppen var det full rulle. Både mat og drikke går ned på høykant. Han aner jo heller ikke hva som skjedde den lille halvtimen han sov, og litt sår hals har han hatt mange ganger før. Det var nok skumlere for oss som satt på venterommet. Paracet-tyggetabletter med banansmak var forresten en ubetinget suksess som kan anbefales. "Dropsen" gikk rett ned uten protester. Godt for alle parter å slippe de dumme stikkpillene.

001

Garn og pinner var med, men det ble ingen strikking. Vi ventet bare ca en halv time.


Klumpen ble operert med laser på en privatklinikk. Vi ble henvist dit av legen fordi det var mye kortere ventetid enn på Haukeland. Og FOR en forskjell! Har vært på ØNH med størsteklumpen da hun var liten, og det var ikke noe kjekt. Men her var alt rolig, barnevennlig og ikke noe skremmende. Vi måtte bare vente 6 uker på operasjonen mot rundt 6 måneder på Haukeland. Med laser blir det redusert blødningsfare både under og etter operasjonen, pluss at pasienten får betydelig mindre vondt etterpå. Haukeland opererer fortsatt "på gamlemåten" fordi det er billigere. Kjenner jeg blir sint over at små barn blir påført unødvendige smerter og faktisk også utsatt for større risko bare for å spare penger. Typisk norsk!!


Da har jeg visst klart å reklamere for både Paracet med banansmak og for Søvnklinikken, men det gjør jeg gjerne. Egenandelen er den samme som på sykehuset og behandlingen uendelig mye bedre. Og for ungene vil vi jo det beste!

002

Diplom til en flink gutt!  :o)

I dag er det nydelig vårvær, så vi har tenkt å ta oss en liten trilletur i vognen. Godt med frisk luft. Og på mandag regner jeg med at det er tilbake til barneparken og faste rutiner. Kanskje blir det tid til litt håndarbeid igjen da. Å passe på at lille bølle verken løper rundt eller skriker er jammen en heldagsjobb, så det går mye i LEGO, tegneblyanter og andre rolige aktiviteter. Film er vi temmelig lei av hele gjengen nå, så da gjelder det å være kreativ.

Kommentarer:
Postet av: matja

Så godt at alt gikk så greit med klumpen.Trist å høre om de grusomme opplevelsene dine.Er jammen glad jeg slapp unna.Skulle ha tatt mandlene som barn jeg også.Hadde sykehusskrekk som barn og fikk helt panikk bare noen nevnte det.Ønsker dere en riktig god helg:)

20.03.2009 @ 11:50
URL: http://matja.blogg.no
Postet av: Torill

Det er sannelig godt at ting forandrer seg, og det aller beste, til det bedre! Det norske helsevesenet kan være så mangt, men når ting haster, da får du det du har krav på. Selv om vi også opplever de såkalte sparetiltakene overalt. Utrolig hva man skal spare inn på. Godt at de ikke vet alt hva de skal gjennom disse små. Og godt å høre at alt står bra til!-med både mor og pode-.

20.03.2009 @ 12:36
URL: http://www.honehuset.blogspot.com
Postet av: Gurimalla

Det er jammen bra at verden går framover. Bra at det gikk bra med klumpen.

20.03.2009 @ 13:17
URL: http://kreanita.blogspot.com
Postet av: Mammaen til Hedda

For noen forferdelige minner! De skulle overhodet ikke blitt lagret i hodet så lenge :( Kjempe flott at operasjonen gikk så bra for lille klumpen din, blir nok ikke vonde minner for han heldigvis. God helg =)

20.03.2009 @ 13:47
URL: http://www.hokusogpokus.blogspot.com
Postet av: AnnetteK

Så godt å høre at det gikk så bra og kjapt! Ønsker både store og små en riktig god helg

20.03.2009 @ 14:24
URL: http://annettek.net
Postet av: Hannesol

Så flott at det gikk så greit for klumpen din! Sender deg en klem , fryktelige minner du har. Det var katolsk sykehus her også med samme "opplegget", jommen godt at verden går fremover! -God helg til dere alle! :)

20.03.2009 @ 14:52
URL: http://hannesol.blogspot.com
Postet av:

PS! Til de veldig aktive barna i barnehagen jeg jobbet i en gang brukte vi bollebaking eller trolldeig som aktivitet for å få ut litt energi. Det er utrolig hvor mye energi de kan få ut av å kna og hærje med en deig! Kanskje det er et tips til dere? =)God helg ønskes fra mono!

20.03.2009 @ 16:18
Postet av: MirreVirre

Høres ut som en tøff gutt det der! Og det er vel kanskje greit å se at han er fit for fight etter så kort tid da, enn at han er slapp og daff i lang tid? Ha en finfin helg!

20.03.2009 @ 17:41
URL: http://mirrevirre.blogspot.com
Postet av: anlen

Hei! Det er jammen bra at det går så fint med klumpen! Eg har ikkje fått med meg at det fins Paracet med banansmak, det skal eg jammen kjøpe! Minstegullet på 2 år blir rasende når stikkpillar kjem fram...

20.03.2009 @ 18:30
URL: http://anlenblogg.blogspot.com
Postet av: Tittei

God bedring til minien. Og la oss ikke rippe opp i 70-tallets behandling av barn på sykehus. Jeg fikk med meg to mnd diverse. Fytti. Blir sint når jeg tenker på det.Får heller trøste meg med det fornøyelige bildet lenger ned her av en sovende "bordost".

20.03.2009 @ 18:37
URL: http://www.tittei.net
Postet av: Ruth Synvøe

Uff kjenner jeg blir helt skjelven her. Godt at alt gikk bra, og at teknologien gjør det enklere i dag enn for 30 år siden. Men for en belastning for dere foreldre å gå gjennom noe sånt da. Takker for Paracet tips. Det skal jeg få kjøpt med en gang, for det er en evig kamp hver gang med de stikkpillene. :)God bedring til pasienten:)

20.03.2009 @ 21:07
URL: http://rspepa.blogspot.com
Postet av: smykkegal

Så fine ting du lager. Ta en kikk innom smykkebloggen min.Hilsen Therese

20.03.2009 @ 22:14
URL: http://smykkegal.blogg.no
Postet av: bente

Så bra at det gikk så greit med klumpen,den løsningen med privat klinnik var jo genialt. Har nok fortrenkt mine opplevelser med fjerning av mandler eneste jeg husker er is og lillerosin på tv.

21.03.2009 @ 00:04
URL: http://bentesin.blogspot.com
Postet av: Toril

Godt å høre at klumpen er på bedringens vei :)Ønsker deg en god helg!

21.03.2009 @ 06:16
Postet av: bai

Så godt at klumpen din har fått ei positiv sjukehusoppleving - det er, som du sjølv skriver, ikkje alle som får det. Håper de får ei god helg.

21.03.2009 @ 15:28
URL: http://hobbybloggen.blogspot.com
Postet av: hobbystua

Så godt at det gikk bra med gullklompen din.Er enda godt at det ikke ble et mareitt for han.Håper også at han blir bra i halsen nå.Ønsker både den lille og mamman en fortsatt fin helg.-))

21.03.2009 @ 16:31
URL: http://hobbystuas.blogg.no
Postet av: Solveig

Så godt å høre om de gode opplevelsene dere hadde ved det siste sykehusbesøket. Utrolig hvordan de kunne behandle barn før i tiden. Har ei venneinne som opplevde lignende ting av det du forteller om. Var selv på sykehus flere ganger på slutten av 70-tallet, men det var et offentlig sykehus - og en positiv og spennende opplevelse som nok har påvirket yrkesvalget mitt. Det er godt dere er ferdige med det - snart kan han nok både løpe og skrike igjen. Ønsker dere en god helg fotsatt!

21.03.2009 @ 19:20
URL: http://www.solhag.blogspot.com
Postet av: Gamleheksa

Håper alt er vel etter inngrepet. Godt å få dette gjort. Fortsatt fin helg til dere.

21.03.2009 @ 23:18
URL: http://gamleheksa.blogspot.com
Postet av: Farmors

Å, som jeg kjenner meg igjen i det traumatiske sykehusoppholdet ditt! Tror nesten det var slik på sykehus i "gamle" dager. Jeg kunne ikke få besøk for da kunne jeg gråte opp såret, etter en operasjon midt på 50 tallet! Det er nesten enda mer utrolig at foreldrene godtok det. Man var liksom i sykehusets og øvrighetas eie. Det er godt for alle at disse tider er forbi.

22.03.2009 @ 01:47
URL: http://farmor.abcblogg.no
Postet av: Medina

Rørende lesning. Heldigvis slapp jeg sykehus da jeg var barn. Min sønn tok også mandlene midt på 80 tallet, men det gikk greit.

22.03.2009 @ 07:37
Postet av: Marihøna

Så bra at det gikk fint med Klumpen din. Frøkna vår var også på sykehus for et par måneder siden og tok blindtarmen. Jeg var hos henne hele tiden, alle var så hyggelige og hun syntes det var så koselig å være der. Godt at ting forandrer seg :)God bedring til Klumpen din og en god søndag til dere alle sammen!

Postet av: Stargirl

Godt å høre at det gikk så raskt og fint. Godt for barna at et sykehusopphold ikke lenger er et mareritt. Mamma, som nå er 70, ble også operert for polypper på Florida og har samme mareritt som du.

22.03.2009 @ 12:48
Postet av: Elin

Godt å være overstått. Og god bedring til småen.sønnen min har tatt polypper og mandler både ved privat og vanligsykehus/klinikk, og det er stor forskjell ja.

22.03.2009 @ 13:43
URL: http://minkreativehule.blogspot.com
Postet av: Hege

Oh yeah - vært på Florida 4 ganger selv og operert... VELDIG godt det går fremover ! Hadde fire operasjoner i annen by KORT tid etterpå - og hadde en HELT annen opplevelse.. Florida var definitivt INGEN plass for små jenter nei. Andre var kommet mye mye lenger på 70 tallet !

Godt det gikk så greitt med klumpen :)

11.12.2013 @ 18:15

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits