Strikketanker uten rød tråd

Det har gått noen spennende og interessante diskusjoner inne på HobbyBoden i det siste, blant annet denne om "trendgarn" : http://forum.hobbyboden.com/showthread.php?t=39893&highlight=snobb (Tror du må være innlogget for å lese.) Dessuten er det veldig artig å være med på hemmelig-uvenn-produktkonkurransen på samme forum. http://forum.hobbyboden.com/showthread.php?t=37613&highlight=uvenn  Begge disse trådene engasjerer åpenbart mange. Og man gjør seg jo noen tanker etterhvert. For her er det to ytterligheter: Garn som er så eksklusivt og vanskelig tilgjengelig at man må ha bekjentskaper for overhode å få tak i det og så garn som ingen vil være bekjent av å eie. Hvor befinner jeg og mitt garn oss på denne skalaen tro?

wolmeise

Nydelig håndfarget Wolmeise. Ikke så lett å få tak i.
( Bildet er lånt herfra: http://flickr.com/photos/strickwerk/2232706484/ )

Jeg er nok absolutt ingen garnsnobb. Jeg LIKER fint garn, men blir det for dyrt og eksklusivt får jeg prestasjonsangst og strikkesperre. Jeg gidder heller ikke å jakte på godbiter som koster en kvart dagslønn. Er nok mer man-tager-hvad-man-haver-typen. Halv pris (som på det tidligere mye omtalte opphørssalget hos DONNA DESIGN) kan få meg til å gå fra konseptene og hamstre, men har jeg BRUKT noen av de dyrebare nøstene jeg kjøpte? Kremt.... I ettertid ser jeg jo at jeg skulle ha rasket med meg de vanlige trauste garnsortene og ikke lassevis med alpakka og annen luksus. Vel, da har jeg lært noe og kan bruke nyervervet selvinnsikt ved neste anledning. Og så får jeg mote meg opp til å sprette det første alpakkanøstet.

For ikke så veldig lenge siden hadde jeg litt hobbytørke og fant ingenting jeg hadde lyst til å lage. Så meldte jeg meg på Hemmelig Uvenn, sendte avgårde en pakke med garn og fikk MASSE tilbake. Og vips var produksjonen i full gang igjen, til tider med dobbeltskift. Om jeg ikke er den som lager det beste uvenn-produktet så er jeg nok den som har laget mest. Og jeg koser meg! Jeg eksperimenterer og prøver meg fram, og blir det ikke perfekt så pyttsann. Hadde jeg ødelagt et dyrt nøste hadde jeg nok blitt lei meg, men her er det ikke så farlig. Blir resultatet ille nok kan jeg jo vinne hele konkurransen!  *glis*

funnygarn  Deilig syntetisk pelsgarn!

Mye av garnet som har endt opp som uvenn-garn har faktisk vært populært i en ikke alt for fjern fortid. Pelsgarn var jo for eksempel STORT det, men nå vil ingen være ved at de eier eller bruker det. Samme med mohairgarn. Registrerer at traust norsk raggegarn heller ikke er noe kult å eie eller å bruke. Vel, jeg er nok ikke kul, for jeg syns det var mye bra garn i pakken min jeg. Det gjelder bare å finne de rette prosjektene. Og DA er vi på min banehalvdel!

-"Du er nok ikke kunstnertypen du, du er mer.... håndverker. sa en av lærerne til meg da jeg gikk på Kunst & Håndverkslinjen.  Det var neppe ment som et kompliment, og akkurat der og da ble jeg faktisk litt lei meg. Men det stemmer jo. Jeg ER en god håndverker, i alle fall innen mitt "fag" som er strikking. Jeg har solide kunnskaper om materialer, redskaper og teknikker, jeg leser engelske oppskrifter ute å blunke,  jeg kan regne om strikkefasthet og kopiere ut fra et bilde, jeg kan lage egne mønstre osv. Jeg har også rimelig bra oversikt over hva som er i tiden av både garn og modeller. Og jeg synes det er en utrolig spennende verden som har åpnet seg med Ravelry. Jeg er en av dem som forsyner meg grovt med inspirasjon og mønstre, men jeg bruker garn som er lett tilgjengelig og ikke nødvendigvis så fryktelig eksklusivt. Men kunstner er jeg nok ikke. Funksjon er for viktig for meg, ting må kunne brukes.

Håndverkeren i meg ser etter mulighetene i materialet jeg har framfor meg. Hvordan kan jeg få fram det beste i det? Hva kan det bli som faktisk fungerer og kan brukes? Jeg har nok laget ting som har vært både stygge og upraktiske, men det har ikke vært med vilje. Reglene for hva som er stygt og fint har også endret seg med tiden. Pastellgul pusegenser i syntetmohair har jo vært ultramoderne i sin tid det også.

Forstår godt at man kan føle seg som en unge i en godtebutikk med alt det lekre garnet som plutselig bare en en korttransaksjon unna. Og har man lyst (og råd) er det jo bare å plukke fra øverste hylle. Jeg husker fortsatt følelsen første gang jeg så flerfarget garn på den lokale garnbutikken. Verden har snurret rundt noen ganger siden det!
Jeg opplever det ikke som snobbete å kjøpe dyrt "designergarn". Men det jeg synes er litt trist er når noen strikker nydelige ting og nesten unnskylder seg fordi de "bare" har brukt garn fra Gjesdal. Det er vel knapt andre enn meg som tør å legge ut noe strikket i akryl eller 80-tallsmohair på skryteveggen, kjenner at jeg gjør det nesten på f av og til.

For meg er et vellykket prosjekt noe som fungerer i bruk. Luen av restegarn og den tykke grå strikkejakken i akryl/ull som Klumpen har brukt hver dag hele vinteren er for meg særdeles vellykkede prosjekter. Det nydelige, florlette hullmønstersjalet som ligger ubrukt i skapet er en fiasko. For andre ville nok sjalet være mest verd.

jakke             uglelue
Jakken har fått knapper og luen øreklaffer siden bildene ble tatt.

Jeg tok en test en gang - hvilken type garn er du? Jeg ble dishcloth cotton. Egentlig ikke så dumt selv om det ikke er så spennende. Jeg liker best å lage praktiske bruksting. Og så er jeg en produsent. Jeg liker å strikke masse, og jeg liker at det går fort! Jeg er nok mer produktorientert enn prosessorientert også. Andre kan kose seg med å strikke nydelige hentesett i tynn babyull og etter mønster. Slikt får jeg magesår av. Tynne pinner + å kopiere noe som andre har laget er absolutt ikke meg. Jeg beundrer veldig de som strikker store, flotte plagg på tynne pinner og med sytrådtynt garn. Men jeg kommer aldri til å gjøre det selv. Har ikke tålmodigheten som skal til selv om det strikketekniske nok er godt innenfor det jeg mestrer. Jeg er en brukstingstrikker som av og til gir meg i kast med mer avanserte prosjekter fordi jeg blir fascinert av en ny teknikk. Men jeg ender alltid opp tilbake til det trauste og praktiske. Og da velger jeg garn deretter. Hadde jeg syntes det var lykken å bruke en måned på å strikke et spindelvevstynt lacesjal i silke/kasjmir hadde jeg brukt tid til å velge det perfekte garnet og også betalt det det kostet. Men kasjmirgenser til Klumpen blir nok ikke aktelt. Med mitt garnforbruk måtte jeg ranet en bank for å finansiere forbruket hvis jeg bare skulle velge eksklsive garnsorter. Så da er det bra at det faktisk finnes rimelige alternativer. Og gensere i Smart fungerer helt utmerket til en aktiv krabat som skitner seg ut igjen fortere en jeg rekker å vaske.

Etter all filosoferingen gir jeg meg i kast med neste uvenngarnprodukt. Kos deg med det du liker å holde på med du også! Og har du lest alt dette synes jeg at du fortjener en belønning. Så løp og kjøp noe du virkelig har lyst på! (Men kredittkortnummeret mitt får du ikke altså! Ikke garnet mitt heller!) 

Kommentarer:
Postet av: Hobbyugla

Ser ut til å være en utrolig lekker farge på Wollmeisen din. Ellers har du fått til utrolig mye flott av uvenn-garnet :-)

26.04.2009 @ 09:12
URL: http://hobbyugla.blogspot.com
Postet av: mimouna

Takk! :o) Wollmeisen er nok ikke min da. Men fargen er absolutt nydelig.

26.04.2009 @ 09:15
URL: http://www.mimounashobby.sprayblogg.no/
Postet av: Stargirl

Takk for tankene dine om garnforbruk. Er nok samme type som deg. Helst skal det være billig - synd det er slik at man må "skamme" seg hvis man bruker billig garn. Nå skal jeg jammen ta den hvilket-garn-er-du-testen.

26.04.2009 @ 09:30
Postet av: Judith

Brukstingstrikker, traust og praktisk. Det er jeg også det. Men litt snobbete også, for aller helst vil jeg ha norsprodusert garn, må ta vare på den lille granproduksjonen vi har igjen.Takk for flott innlegg. La deg likegodt til blogglista mi, for dette vil jeg følge med på:-)

26.04.2009 @ 09:56
URL: http://strikke.blogspot.com
Postet av: Merete

Jeg har definert meg som en produktstrikker, det er viktig for meg at det kan brukes det som kommer av pinnene. Men nå er jeg av meningen at luksusgarn kan brukes, håndvask på babyplagg er helt overkommelig, synes jeg , og kan derfor finne på å strikke kasjmirjakke i hentesett. Og jeg liker best tanken på å kjøpe garnet mitt hos noen som driver stort sett med garn, derfor liker jeg ikke kjøpe garnet mitt på Nille eller Rema 1000. Der kan jeg ikke få noen tips eller støtte opp om lokale strikkeprodusenter.

Postet av: Jorunn

Nå hekler jeg igrunn mer enn jeg strikker...Men jeg liker vel allslags garn jeg. Billig garn kan brukes til mangt, men jeg har også en stor svakhet for effektgarn. Jeg har kjøpt dyrt garn og billig garn...Så lenge det har farger jeg liker kan det alltid brukes til noe!Jeg bor jo i Spania, og her er ullgarn faktisk mangelvare. Garn til toving finner man ikke...Mye kunstig garn her, men mye artig garn.

26.04.2009 @ 10:22
URL: http://jorunnshobby.blogspot.com/
Postet av: Unsepus

Det er mange gode betraktninger i det du sier her. Jeg føler vel at garnhysteriet har tatt litt av blant oss som strikker og blogger om strikkingen. Jeg strikker stort sett ting jeg forventer at skal være i bruk og prøver derfor alltid å tenke "kommer dette garnet til å holde seg pent i bruk og vask?" Og jeg er litt enig i at de prosjektene som blir liggende ubrukt i skuffen ikke akkurat kan regnes som spesielt vellykkede.Men du og jeg er forskjellige i hvordan vi tenker når det gjelder "luksusgarn" kjøpt på salg. Slikt garn bruker jeg gjerne av, og fryder meg over at jeg har fått tak i det til en billig penge!Ellers syns jeg det du sier rundt uvenngarnet er interessant. Noen har jo likt det og kjøpt det en gang ;-) Da jeg begynte å strikke for alvor for noen år siden var alle garnbutikkene fulle av mohair. Nå er det blitt vanskelig å få tak i mange steder. Etterpå var det alpakka som var det store, nå har jeg inntrykk av at tynt, håndfarget garn er en slager. Det blir nok mohairens tur igjen ;-)

26.04.2009 @ 10:53
URL: http://innfall.wordpress.com
Postet av: mimouna

Det er nok jeg som er litt sær med det der å ikke klare å bruke det dyre garnet, det blir absoluttt flotte, praktiske bruksting av det også. Babysett i cashmere er jo en nytelse både å strikke og å bruke. Synes det er bra at folk liker ulike ting jeg, da blir det spennende å kikke rundt i blogger og finne inspirasjon.

26.04.2009 @ 11:08
URL: http://www.mimounashobby.sprayblogg.no/
Postet av: lise

Kjempefint innlegg, mimouna, og jeg er enig med deg i mye (bortsett fra at jeg er erklært motstander av akryl..). Men jeg er nok mer "snobbete" enn deg. Med min forkjærlighet for Nøstebarns Askeladen, kan jeg gjennom ti års kjøp og forbruk strikke plagg etter plagg av eget lager.. *host* Dog kommer jeg aldri til å gidde å slåss for Woolmeise. Vi har jo HK!

26.04.2009 @ 11:20
URL: http://www.lises.net/blogg
Postet av: skrotnissen

Raumaragg og Hifa raggegarn er noen av mine absolutte favoritter, og eg ønsker meg så veldig eit tilsvarande garn, berre tynnere slik at man kan lage tynne pyntete sokker i ragge-kvalitet. Men det finns ikkje. Eg liker også håndfarget garn. Og fordi eg ikkje er snob men håndverker så fann eg ut at eg skal lære meg å farge garn sjølv.(Og om det hadde eksistert eir tynt raggegarn så ville eg nok prøvd å farge det, ja.)Veit du, når det gjelder kunstner versus håndverker saken, så finns det noko som heiter brukskunst. For meg er dette den beste disiplinen, for ikkje berre er gjenstanden kreativt utforma, men den har også ein praktisk verdi. Trendgarn: Til alle tider og i alle sjangre er det trender. Trender kommer og går og man velger sjølv å hive seg på eller la vere. Syns at det er veldig synlig med klær. Alle ser jo like ut, som ein uniform. Det som er spennende, det er folk som stikker seg ut. Og merkelig nok er det nettopp folk som stikker seg ut i dag som skaper morgondagens trend.

26.04.2009 @ 11:21
URL: http://skrotnisse.blogspot.com/
Postet av: Jane N

Hvor er jeg glad for at læse at der er andre end mig der har det sådan. Jeg bruger også mest garn der er let tilgængeligt og ikke koster en hel bondegård. Jeg tog også den garntype-test en gang for længe siden og blev også discloth-cotton ;-)Jeg strikker det jeg har lyst til og i det garn jeg har der kan passe til projektet og hvad andre de så mener, det er jeg egentlig ligeglad med. Jeg hygger mig med at strikke og det er hovedsagen.Og ved du hvad, du og jeg får jo masser af fine kommentarer til det vi laver, så nogen må jo kunne li´det ;-)

26.04.2009 @ 12:26
URL: http://holdmasken.blogspot.com
Postet av: stubbetufsa

Jeg har allergi mot å kjøpe garn som koster over 12 kr pr nøste! Ja!Derfor kjøper jeg ullgensere på loppemarked og rekker opp og lager noe av garnet! Jeg har faktisk ikke råd til å kjøpe disse dyre garnsortene, de får være så fine de vil, men jeg ser jo at noen av sortene blir til uvenngarn etterhvert...

26.04.2009 @ 12:34
URL: http://stubbetufsa.blogspot.com
Postet av: matja

Flott innlegg du har skrevet.Er nok mer lik deg.Liker å strikke av både billige og rare garnsorter.Det viktigste er at det kan brukes etterpå.Unner meg litt luksusgarn innimellom og koser meg likemye med det strikketøyet.Har begynt i ny jobb(garnbutikk)og de nøstene jeg sikler mest etter koster fra 10-25kr.Ser for meg nye kosesokker:)Ha en strålende flott dag og lykke til med neste uvenn prosjekt:)

26.04.2009 @ 12:47
URL: http://matja.blogg.no
Postet av: Hannesol

Godt sagt og skrevet! Er enig i det meste av det du skriver og kunne kommentert masse, men nøyer meg med å si at jeg personlig er mest opptatt av at tingene jeg lager har en nytte- og bruksverdi, og at de holder seg i bruk og vask. Og Raggegarn er undervurdert spør du meg! :0) Ha en fortsatt fin søndag!

26.04.2009 @ 12:47
URL: http://hannesol.blogspot.com
Postet av: Hanne

Gode refleksjoner rundt et interessant tema. Jeg har funnet ut at jeg ikke eier snobbe-gen, verken på garn, klær, interiør, mat, vin eller annet. Jeg bare vet når jeg liker noe - enten det er fra Nille, Husfliden eller helt andre steder. Å jakte på garn som er så eksklusivt at du må bruke en halv stilling for å lykkes - ikke noe for meg.Men jakten er sikkert som en hobby i seg selv, tror du ikke?Og dessuten: vi har jo lært av Alf Prøysen og vesle Jensemann at nyttige ting er bra, om de ikke er så høytravende!Ha en fin, fin dag!

26.04.2009 @ 13:19
Postet av: MirreVirre

Jeg sitter igrunn å nikker ganske godt her =) Jeg er veldig enig i mye av det du sier! Selv har jeg raida sparkjøp og nille til de fleste prosjekter, nå har rema fått inn garn rundt her også =)Nå som jeg er sykemeldt og begynner å bli bedre har jeg lagt merke til at jeg kjøper med og mer dyrt garn da... det har vel noe med økonomien også, at jeg faktisk har bedre råd nå enn før. Likevel lager jeg mer enn gjerne ting i billig garn, jeg finner ikke kvaliteten noe dårligere enn det dyre, ofte tvert i mot! Stå på du!Ha en fin fin søndag, det har nemlig jeg! =)

26.04.2009 @ 13:22
URL: http://mirrevirre.blogspot.com
Postet av: Rigmor

Jeg bruker mest norsk garn og synes det er helt ok.Mesteparten er kjøpt på Fabrikkutsalget til Sandnesgarn.Har i det siste blitt frista til å kjøpe Wollmeise + annet utenlandsk sjalgarn. Når det gjelder Wollmeisehar jeg ikke blitt skuffet, så det er verdt det det koster.Nydelige farger og flott kvalitet, men det skal ikke strikkes sokker av det......da bruker jeg heller billigere garn.Mye utelandsk garn er oppskrytt etter min mening f.eks Cascade , da kjøper jeg heller Smart.Jeg synes du skal bruke det garnet du vil uten å bry deg om hva andre sier. Lykke til med prosjektene dine med ,eller uten, akrylgarn.

26.04.2009 @ 14:04
URL: http://mor.josteinroger.com/
Postet av:

Hehe, god sagt! Jeg er helt omvendt: "skal jeg først strikke må det være fint garn og kvalitet", nettopp fordi jeg bruker så mange timer på det og da vil jeg at resultate skal bli perfekt (etter mine øyne). Og, jeg har innfunnet meg med at strikking verken er billig eller lønnsomt. Jeg digger at vi ikke er like, tenk så kjedelig det hadde vært.Ha en super søndag (i sola?), jeg må komme meg tilbake til bøkene! :)

26.04.2009 @ 14:31
Postet av: frøken ij

Så bra man er forskjellige :) Jeg vil at det skal være praktisk - og fint og av grei kvalitet. Av og til så er jeg så usikker - eller kanskje vanskelig er ordet jeg er ute etter - at det ikke blir noe i det hele tatt.. Men det blir jo strikket litt lell ;) Tror jeg ligger ganske i mellomsjiktet når det kommer til garn og pris, trives ganske godt der. Funker både for meg og lommeboken :)

26.04.2009 @ 16:17
URL: http://frokenij.blogspot.com
Postet av: jeano

Herlig skrevet.Jeg liker også at det skal gå fort, og at det skal bli brukt. Ingen garnsnobb her heller, men liker at det er ubehandlet og 100% ull, men det er jo ikke det dyreste

26.04.2009 @ 23:27
URL: http://vannlilje.blogspot.com/
Postet av: Sylvia

Takk for diskusjonen!Jeg er ikke så veldig glad i syntetgarn, men sokker MÅ nesten være strikket i det pga slitestyrke.Noen syntetgarn kan være tøffe å bruke på plagg for å få frem noe med plagget osv...Men det dyre garnet blir jo ikke brukt!!! jeg har poser med eksklusivt garn jeg ikke tør bruke. Så dumt DET er!!!Synes du er kjempeflink til å bruke det uvenngarnet du har fått, og bruke det til noe fint. Dessuten ER mohairgarn inn igjen. Jeg selger iallefall mye av det!!!

26.04.2009 @ 23:53
URL: http://sylvez.blogs.no
Postet av: Solveig

Herlig innlegg, Mimouna! Kjenneer meg veldig godt igjen i det du skriver. Og i motsetning til mange andre lange innlegg med mye tekst er dine alltid veldig spennende å lese. Garn skal gi glede, synes jeg, og da er det det samme om det koster fem eller femti kroner bunten. Jeg finner stadig garn til en rimelig penge. Så lenge man har sin egen stil og sine egne fargevalg er det ikke så vanskelig å finne noe som andre ikke vil ha.

28.04.2009 @ 10:17
URL: http://www.solhag.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits