På oppfordring

Jeg har fått spørsmål om luene mine, så her kommer en liten "tutorial".

Bruk det garnet du ønsker og pinner som passer til tykkelsen. Du trenger strømpepinner og liten rundpinne.

Legg opp 4 masker og dytt dem til andre enden av pinnen som når du strikker I-cord. Strikk 1 maske og lag 1 kast på pinnen. Ta en ny pinne og gjør det samme osv. Du har nå 4 pinner med 1 maske + 1 kast på hver. Pass på å ikke vri pinnene, denne første runden er litt putlete. Strikk en runde, alle kast strikkes vridd både her og gjennom hele arbeidet. Det er lurt å bruke en tråd eller maskemarkør for å vite hvor omgangen starter. (Dersom dette blir for knotete kan du starte med 8 masker og gå rett på *2 r, kast*-omgangen. Men da får du et lite hull som må snurpes igjen.)

Neste omg: *1 r, kast, 1 r, kast* Gjenta på alle 4 pinnene. Strikk så en runde rett.
Neste omg: *2 r, kast, 2 r, kast* Gjenta på alle 4 pinnene. Strikk en runde rett.

Fortsett på samme måte med en ekstra maske mellom kastene for hver gang. Det blir 8 nye masker for hver økeomgang. Slutt å øke når luen er passe vid. Jeg har 112 masker på en voksenlue på pinne # 3,5. Det greie med denne metoden er at du kan skreddersy luen til den som skal ha den. Strikk striper, riller eller annet mønster hvis du vil. Og avslutt med vrangbord, rullekant, heklekant osv. Bare fantasien setter grenser. Jeg lager en lang vrangbord med 2 r 2 vr på de fleste av luene mine for tiden og pynter med en hekleblomst. Hvis du strikker en vid lue er det lurt å bruke tynnere pinne på vrangborden.Her er min foreløpig siste lue, strikket av noen smånøster i  myk ull/akryl fra haugen jeg viste et par innlegg tilbake. Brukte opp de siste meterne til en dusk, ingenting igjen av dette garnet.  :o)  Pinne # 4.

Siden alle løper når jeg kommer med luer og fotoapparat måtte jeg bruke mitt eget kålhode som modell. Å ta bilde BAKFRA krever visse yogaferdigheter jeg nok ikke helt er i besittelse av. Men jeg fikk noen supre blinkskudd av taklampen, kjøkkenbordet og vinduet.Man kaster ikke bort verdifull strikketid om kvelden på å rydde av bordet. *flau*
Det tåkete hvite i forgrunnen er luen hvis noen lurte.Og så har jeg fått spørsmål om hvordan jeg identifiserer alle restenøstene uten magebelter. Det er egentlig ingen hokus-pokus, selv om det kanskje kan virke sånn. :o)

Redskapene mine er øynene, nesen, fingrene, vann og en lighter. Jeg kan stort sett se og kjenne forskjell på ull, bomull og syntet. En del blandingsgarn kan være litt vanskeligere. Noen garnmerker, slik som Mor Aase og Safir har et begrenset fargeutvalg. Jeg kjenner kjapt igjen for eks Mor Aase sin eplegrønne farge. Svart, hvitt og rødt er litt verre da. Dessuten "kan" jeg de fleste vanlige norske garntypene, har jo strikket et par meter i min tid, hehe. Veldig mange ullgarn kan brukes om hverandre, så om det er Heilo, Peer Gynt, Safir, Vestlandsgarn eller et annet 100 meter/50 gram-garn spiller egentlig ingen rolle. Det viktigste er å skille ubehandlet ull fra superwash, jeg prøver å unngå å mixe dem.

Men så var det de garnsortene jeg ikke klarer å bestemme sånn uten videre. Da klipper jeg av en liten tråd og tenner fyr på den under kjøkkenviften. Ull lukter svidd hår, brenner dårlig og gir en mørk, fast aske som knuser mellom fingrene. Det samme gjør andre animalske fibre som mohair og angora. (alpakka har jeg faktisk aldri testet, men det vil nok være nokså likt vil jeg tro) Bomull brenner godt og gir en porøs, lys aske. Akryl/nylon/polyester flammer opp og smelter til en hard klump. Mange akrylgarn brenner forresten veldig dårlig, bomull er ofte verstingen. Men at det smelter er jo skummelt da. Mohair har ofte lange hår, det samme har angora. Angorahårene er gjerne mykere med tydelig spiss ytterst. Ellers er de ikke alltid like lette å skille fra saueull, spesielt ikke siden de ofte er blandet. Vanligvis gjør ikke det så mye da. Jeg sorterer garnet stort sett etter tykkelse og etter hvordan det er spunnet. I noen prosjekter er det greit å blande ulike fibre og kvaliteter, andre ganger fungerer det ikke så bra.

Jeg prøver som tidligere skrevet å unngå å blande ubehandlet ull og superwash. For å skille dem bruker jeg vann og litt såpe. Lager meg en liten prøvelapp. (noen få masker og et par-tre pinner holder) Så smører jeg den inn med såpe og gnir og vrir på den i vekselvis kaldt og varmt vann under springen. Superwash-ull knirker omtrent som akryl og blir slapp og slaskete mens ubehandlet ull tover seg.

Man kan ofte SE om ullgarnet er blandet med akryl, akrylen skinner litt i lampelys. Polyester, som i strømpegarn, er vanskeligere å avsløre. Viscose kjennes litt tørt ut når man tar i det, og det flusser seg lett opp.

Oj, dette var i grunnen litt vanskelig å skrive om. Mye går nok på gjenkjennelse og erfaring og litt på "educated guessing". Jeg VET for eks hvilke blandinger 80-talls pusegarn pleier å ha, og skiller det lett fra loddent garn i naturfibre.

Dette ble rene avhandlingen, vet ikke hvor spennende det er for andre? Jeg koser meg i alle fall med å sortere og å leke detektiv når en ladning uvenn- eller arvegarn er kommet i hus. Mye OK garn som støver ned rundt omkring, kanskje du også skulle ta en opprydning og finne fram spennende nøster? De kan bli til mye fint de!

God kveld i stuen fra garn-nerden.  *fnis*

Kommentarer:
Postet av: Hobbystua

Hei Mimouna.Dette her var jammen an artig og lærerikt garn-info du har skrevet nå. Har masse restegarn selv i kasser,,men prøver jo å få noe ut av det på en måte,,men kan ikke måles med alt det fine du får ut av garnet ditt.Flott teppe og masse fine luer du har strikket. Du er jammen flink og ikke minst kreativ.Er artig å se hva du lager.

Takker for kommentar og jeg vil få ønske deg en fortsatt kreativ og en flott uke:-))kommer innom snart igjen.

08.02.2010 @ 23:30
URL: http://hobbystuas.blogg.no
Postet av: Muffin

Takk for "avhandlingen" - den var både lærerik og nyttig. Kanskje det er håp for restehaugen min likevel?

Og fin lue!

09.02.2010 @ 01:41
URL: http://muffinmamma.blogspot.com
Postet av: Malsen

Dette var en veldig nyttig og interessant innføring i restekassens verden! Du er nok godt hjulpet av at du har så mye erfaring med de forskjellige fibrene, jeg tror ikke jeg like lett hadde kunnet identifisere ulike fiberblandinger... Foreløpig er mitt eget restegarn så begrenset at jeg stort sett husker hva de forskjellige restene er, men man vet jo aldri når man kan komme til å arve en bossekk med garn ;-)

09.02.2010 @ 09:02
URL: http://innfall.wordpress.com/
Postet av: Liv-Toril

Jeg har stor glede av å se og lese "garn-nerden" sine betraktninger og fotoseanser. Har alltid et smil rundt munnen etter at jeg har vært innom, og i tillegg litt klokere.

09.02.2010 @ 09:28
URL: http://blogg.hobbyboden.com/livtoril/
Postet av: Moan

Koser meg og ler litt når jeg leser om all garnerfaringen du har samlet oppgjennom.

Takk for at du dele dette med oss; så vi også kan ihverfall late som vi er garneksperter!

09.02.2010 @ 09:39
URL: http://inne-og-ute.blogspot.com
Postet av: gunknitter

Hei, Mimouna ! Dette innlegget kunne eg godt ha tenkt meg å printe ut og henge opp på veggen ! Dette var då supert! Eg er snart 50, og trur eg veit alt og kan alt, har i alle fall ei meining om stort sett alt, men dette mysteriumet med garn uten magebelte (artig namn) har eg hatt litt problem med. No skal garnkorgene mine på loftet snart få eit anna innhald, her skal garnnøster tvangsflyttast!! Tusen takk for dette supre innlegget !

Ha en fin dag vidare ! No skal eg tilbake til strikkeprosjektet mitt som er påskesokkar som skal tovast (trur det er 100 % ull eg strikkar med, det er i alle fall restetråd, liknar på raumagarn :)))

09.02.2010 @ 09:42
URL: http://gunknitter.blogspot.com/
Postet av: karna

Jeg koser med med å lese innleggene dine, og garnrestene mine er sånn "vern om dine favoritter". Tenkte på deg da jeg klippet av trådene på augustsokkene, de ble sirlig knytt sammen og brukes til merketråd ,-) Ha en fin tirsdag, her østpå er det kaldt, grått og lett snødrev.

09.02.2010 @ 09:57
URL: http://www.hobbyhule.blogspot.com
Postet av: Kelsina

Flott at du la ut lueoppskriften - den skal jeg prøve.

Nytt innføring i restegarnsortering. Glad de fleste av mine rester har magbåndene sine. Men mangler de vet jeg i alle fall hvordan jeg skal begynne å søke etter rett type.

09.02.2010 @ 10:21
URL: http://kelsina.blogspot.com
Postet av: Gyldenkron

Artig garninfo. Jeg kjenner nok ikke igjen noe garn, bortsett fra merino. lol

Flott lue

09.02.2010 @ 10:23
URL: http://gyldenkron.blogspot.com
Postet av: abbehope

Da vet man hvor man skal sende alt man ikke vet hva er eller hva man skal bruke til ;) Du skal ikke bare legge ut fult navn og adresse også, så kanskje det dumper ned litt av hvert i postkassen?

09.02.2010 @ 10:32
URL: http://strikkegal.blogspot.com
Postet av: hobbyvenn

Morsom forklaring på garnstudiene dine. Gjør nok mye av det samme jeg også, men har aldri tenkt over hva jeg gjør. Det går nok mest i å kjenne, studere og "skvise" garnet mellom stålpinner (det eneste de pinnene blir brukt til, men trestrikkepinner får ikke samme lyden og følelsen).

Luen var forresten søt, og bildet der den er helt i forgrunnene var jo morsomt da. Finnes noen slike her også...

09.02.2010 @ 11:16
URL: http://hobbyvenn.blogspot.com
Postet av: myrtle

Interessant foredrag:)

09.02.2010 @ 19:31
URL: http://www.myrtleshus.com
Postet av: stubbetufsa

Takk, mimouna, både for garnsorteringstips og oppskrift på lue strikket ovenfra!

Må prøves, så jeg kopierte artikkelen din!

Takk igjen!

11.02.2010 @ 13:56
URL: http://stubbetufsa.blogspot.com
Postet av: skrotnissen

Kjempe god avhandling! Har lagd den til favorittene, til framtidig referanse.

Tusen Takk!

17.03.2010 @ 18:52
URL: http://skrotnisse.blogspot.com/
Postet av: Jeanette

Så fint at noen hadde forsket litt på restegarnområdet. Ikke alltid lett å vite hva slags garn det er.

Tusen takk for flotte tips.


Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits