Høst

I dag har vi høstet plommer. De rakk nesten å bli modne, en to ukers Indian Summer gjorde underverker etter en heller traurig sommer. Men så kom regnet. Det bøttet ned, dag ut og dag inn. Lenge. Vi kikket på de halvmodne plommene og håpet.

 

 

I går kom solen tilbake på visitt, og det var tørt nok til at vi våget oss ned i frukthagen. Synet som møtte oss var deprimerende. Store mengder sprukken, halvråtten frukt, halvt om halvt på treet og på bakken. Vi måtte lete for å finne en og annen spiselig plomme innimellom. Trist, for det var MYE plommer i år.

 

 

Men i dag fant jeg ut at det var for gale å bare la dem henge der. Så nå har jeg og mamma plukket, sortert, skjært bort flekker og renset. Resultatet ble en liten skål med "spiseplommer" og en stor panne med "greie nok til sylting-plommer". Mer enn halvparten av plommene var uspiselige, men alt tatt i betraktning er jeg fornøyd likevel. Vi fikk i alle fall litt ut av dem.

 

 

Plommesyltetøy var min barndoms pålegg. Vi hadde nesten aldri "kjøpesyltetøy", det gikk i rips, stikkelsebær, solbær, litt blåbær og bringebær, og så plommene da. Mamma syltet bøtte etter bøtte etter bøtte hver eneste høst. For sånn gjorde man jo. Hjemmelaget var billigst, og frukt og bær var en ressurs man tok vare på. Høst betydde safting og sylting, og så ble alt båret ned i kjelleren der det stod kjølig til det skulle brukes. Nå er det vel knapt noen som gjør slik, bortsett kanskje for moro skyld. Jenten i kassen på KIWI så forvirret på meg da jeg spurte om hvor de hadde plassert Certoen. Hun ropte på en gutt som heller ikke ante hva det var. Til slutt fikk jeg tak i noen poser syltepulver på REMA1000. Jaja...

 Safting og sylting var husmorsysler. Tungt og slitsomt mens det stod på, men kjekt å gjøre sammen likevel. Og kunnskapen, den man ikke kan lese seg til i kokebøkene, gikk i arv. Sånn laget mormor også syltetøy. Familiehistorier, tilhørighet...  Det var i grunnen veldig kjekt. Vi satt i solveggen ute, skar bort flekker og ut plommestener mens praten gikk. Etterhvert kommer man inn i en rytme, kniven går av seg selv og tiden opphører. Og så er bøtten tom.

 

 

13 glass ble det til slutt, kokt i to omganger. Nå står de til avkjøling. Noen blir nok gitt bort, min barndoms hverdagspålegg har blitt eksklusiv vare.

  

Jeg fikk visst en ekstra souvenir fra syltetøykokingen: Hender og fingre så brune som om jeg hadde røykt rulletobakk i en mannsalder. - "Bruk hansker!" sa mamma. -"Jeg liker ikke gummihansker." sa jeg. Og nå kan jeg angre, for verken såpe, neglebørste eller sitron tok brunfargen. Den må nok slites bort. En ny erfaring og mer kvinnekunnskap overbragt til en ny generasjon. Selv om denne generasjonens syltetøykoker nok var like overmoden som plommene, hehe.

 

Ha en god høstdag du også!


Kommentarer:
Postet av: mono

Imponerende at dere fikk 13 glass med tanke på all den dårlige frukten!? Da MÅ det ha vært mye, ja... *ler*

25.09.2010 @ 17:38
URL: http://monamono.blogspot.com/
Postet av: Greta

Herlig. Eg voks også opp med plommesylte. Mon bestemors sylte. Ingen kunne lage plommesylte som ho. Eg fikk lære og lage den og. Nå har eg ikkje tilgang på plommer på samme måte. Ha dde eg hatt det skulle eg kokt sylte. Hermetisert pærer og ja sånt kan jo denne gamle damen. Men men, kanskje g får smakt det ein gong.

flink har du vore. Nyt sylta di så skal eg greie meg med blåbære, bringebær og jordbærsylta mi. Kjøper aldri sylte her i huset. viss vi ikkje skal ha aprikos eller multer.

Ha ei fin helg videre klem

25.09.2010 @ 17:40
URL: http://gretashbby.blogg.no
Postet av: LilleAsk

13 glass er jo ingen dårlig fangst det. Det blir masse godt syltetøy utover vinteren. Ha en fin helg!

25.09.2010 @ 18:01
URL: http://lilleask.blogspot.com
Postet av: Laila

Det er så koselig å lage sylt på den "gamle" måten. Jeg har også vært borti at butikkbetjeningen ikke aner hva Certo er for noe.

25.09.2010 @ 18:53
URL: http://lailahf.blogspot.com
Postet av: Bodil

Heimelaga syltetøy er jo best, og plommesytlte er jo kjempegodt :) Ha ei fin helg :)

25.09.2010 @ 19:12
URL: http://handarbeidsglede.blogspot.com/
Postet av: Vibbern

Ah, så flinke dere er! Så herlig at noen tar vare på de gamle tradisjonene! Jeg er helt enig med deg, det er ved å gjøre ting sammen med de eldre generasjonene at viktig kunnskap blir tatt vare på. Jeg pleier alltid å hjelpe mormor med å plukke rips og sylte og safte dem! =) Ha en fortsatt fin helg, nyt syltetøyet!

25.09.2010 @ 20:02
URL: http://viviciana.blogspot.com
Postet av: Petrine

Så koselig du har det, Mimouna. Tenke seg til å kunne gjere sånt sammen. Det er gode stunder å tenke tilbake til.

Deilig med heimelaga sylte !

Ha ei god helg. Sjølv er eg litt sur for eg har ikkje fått maula nok plommer i år :(

25.09.2010 @ 20:36
URL: http://gunknitter.blogspot.com/
Postet av: Sylke

Så fint at du fikk laget plommesyltetøy! Rart at sitron ikke tok brunfargen... Da må den nok slites av ;)

Ha en fin helg! Klem, Sylke

25.09.2010 @ 22:20
URL: http://lysstreif.blogspot.com/
Postet av: Guri

Klart man må ta vare på det man har! det var en god jobb gjort. Og plommeslaget ditt er jo kjempegode!

25.09.2010 @ 23:09
URL: http://hjertego.blogspot.com/
Postet av: Hobbystua

Åh,dette så godt ut,,plommesyltetøy er jo så deilig på brødskiva.Har du prøvd å legge hendene i bløt med litt klorin? Det kan gjøre susen.

26.09.2010 @ 13:12
URL: http://hobbystuas.blogg.no
Postet av: Solveig

Nam! Plommesyltetøy er deilig. Plommene våre led nesten samme skjebne som dine, men vi fikk ikke mere enn noen få spiseplommer og en porsjon med plommegrøt..... Det er godt å få kunne utnytte det naturen har å by på.

27.09.2010 @ 21:55
URL: http://www.solhag.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits