Et dypdykk i familiehistorien

Bloggen min ligger litt brakk for tiden. Jeg er nesten ikke på nett i det hele tatt i disse dagene. Jeg er nemlig på loftet! Mamma og jeg står på hodet i støvete kasser, gamle kofferter, plastposer fra butikker som forsvant på 70-tallet en gang... Slitsomt, gøy og spennende. For det er jo vår egen familiehistorie vi graver fram.

 

Har visst nevnt det før, men huset vårt er fra1927, så det begynner å bli noen generasjoner som har bodd her. Foreldrene mine overtok huset i 1966, noen måneder før jeg ble født. Farmor og farfar ble boende i 1. etasje. Og siden farfar var en samler som aldri kastet noe ble gamle ting bare stuet enda lengre inn under skråtaket for å gi plass til det nye. Arv fra oldeforeldre, gammeltanter ++ ble også plassert der, for leilighetene er ikke av de største. Men nå var det så full der oppe at noe bare måtte gjøres. Brannfarlig er det jo også med så mye rot og skrot.

 

Mesteparten av det vi finner stammer fra pappas familie. Vi finner album på album med bilder av personer vi ikke aner hvem er. Litt trist, for alle historiene knyttet til dem er borte. Pappa var en historieforteller, han husket mye og likte å prate. Men alle fortellingene ble borte med ham. Jeg har "beordret" mamma til å ta ned og sortere det som tilhører hennes del av familien. For hun er det eneste bindeleddet mellom dem og glemselen. Tror hun kjente litt på det da vi stod der med alle de navnløse fotografiene. Tingene er så mye mer verd når det er et navn eller en historie knyttet til dem.

 

Farmor var samlingspunktet i familien. Det var alltid noen som stakk innom for en kopp kaffe og en prat på kjøkkenet hennes. Og små gryter med store ører fikk med seg mye, sikkert rikelig med sladder og skrøner også. Men røtter og følelsen av tilhørighet er viktig. Det er trist å ha "mistet" alle de jeg egentlig bare kjente gjennom andre. Merker plutselig at jeg savner pappa. Og farmor også...

 

  

 

Farmor og farfar på kjøkkenet i 1. etasje, en gang på tidlig 70-tall. Jeg husker lampen, bildet med kong Haakon, alle de små detaljene... Nå er det mine unger som løper ned trappen til mommo.

 

Dukkene med parasoller kjøpte farmor av en som gikk på dørene og solgte. De er helt gyselige, men jeg klarer ikke helt å kaste dem. Så da ender de vel på loftet igjen.  :o)

 

Frøken tenåring har fått seg en stor ny veske- og hattesamling, mye er fra 50-tallet eller eldre. Og så fant jeg en hel pose med barnebriller. Ikke så vanskelig å gjette hvem de har tilhørt.

 

 

 

Den tykke lille gutten er altså min pappa, og bildet må være tatt rundt 1930 en gang. Plutselig ser jeg hvem Klumpen ligner på. Ansiktsutrykket er særdeles velkjent ja.

 

Kjøkkendøren i bakgrunnen bør også være kjent, den er det mange bilder av her på bloggen. Bare scroll ned til forrige innlegg så finner du den.  ;o)

 

 

 

Den sorte vesken kjøpte mamma da hun var nyutdannet sykepleierske på 50-tallet. Den har fått en lykkelig ny eier.

 

Oppsatsen til servietter har stått på kaminen i stuen så lenge jeg kan huske. Både jeg og min søster etterlyste den da den plutselig ble borte for ikke så lenge siden. Mamma hadde gått lei av å tørke støv i alle krummelurene...

 

 

 

Boken heter "I ly av Sundhetens Love" og er utgitt på Kristiania Skandinavisk Bokforlag i 1919. Tror ikke jeg ville fulgt så mange av rådene i den nei. Og "informasjonen" om tuberkulose må vel kunne kalles mildt rasistisk. Visste du forresten at det beste middelet mot tuberkolose er "luftbad" - å oppholde seg mest mulig utendørs, også om natten. Helst naken. Nuja...

 

 

Det er så mye mer der oppe, vi har nok jobb i både dager og uker framover. Men fra i morgen er det ferie i barnehagen, og å krype rundt under skråtaket med Klumpen som ivrig medhjelper kan nok bli i overkant festelig. Så da satser vi heller på pent vær så vi kan ordne litt i hagen.

 

Da er matpausen over og pliktene kaller.

 

Ha en fin tirsdag! :o)


Kommentarer:
Postet av: karna

Mange mange miner du finner igjen, og jeg kjenner det så godt igjen. Jeg har også fra generasjoner tilbake, og hadde en far som var veldig flink til å fortelle om folk og steder. Kos deg videre, men det tar tid ,-)

19.04.2011 @ 15:57
URL: http://www.hobbyhule.blogspot.com
Postet av: Martha Joy

Gøy med gamle ting, men det kan nesten bli litt helsefarlig med så mye støv, særlig om det også har samlet seg litt midd og mugg og annet snask oppi der. Jeg brukte litt av juleferien til å ha influensa og lese meg gjennom denne sterke historien her: http://www.stuffproject.com/2010/07/21/intro/ Om du klikker inn og ser på bildene skjønner du fort at det er ekstremt og sykelig, jeg mener ikke at loftet ditt havner i den kategorien. Bare kom til å tenke på det, at det nok kan være noen nyttige ting å plukke opp derfra. Jeg har for eksempel hatt stor nytte av tipset om å fotografere ting man ikke har hjerte til å kaste. Og så kaste det etterpå :) Da har man minnet, men ikke tingen som tar plass, tid og energi.

19.04.2011 @ 16:25
Postet av: Greta

Å så spennde. kjenner det klør litt i øynene og i nesa, men også i fingrene. Eg har dreve med litt sånn slektsgranskning. Fått min mor og min tante til å fortelle ting fra den tida dei var barn og bodde på fjellgården. rota i gamle bilder, lånt diverse bygdebøker og funne frem til mye av slakta. kjempespennde. kanksje eg må leite frem mer for eg ahr fått spørsmål fra ei dame.

ta påskeferie no og så blir det spennde å høre meir når dere starter opp att. God påske vennen

19.04.2011 @ 18:33
URL: http://gretashbby.blogg.no
Postet av: Petrine

Ja, det er både vemodig og artig å ta fram ting som har fortida med seg. Sjølv har eg prøvd å ta vare på nokre ting og gjenstander som har tilhøyrt besteforeldra mine og min pappa. Lamper som overlevde bybrann i Kristiansund under krigen. Brillene til oldemor som hadde kjempe + på eine auga og kjempe - på den andre. Nokre av tinga bringer fram latter andre ei og anna tåre. Men heldigvis er det ikkje meininga vi skal ha og ta vare på alle tinga. Nokre få kan vere meir enn nok. Ein ting eg har som eg ofte titter i, er fotoalbum frå då farmor og farfar var unge !

Kjempekoselige ting og bilder du viser. Det var då herlig det bilde av pappan din :) Artig når ein "finn igjen" genane i seinare generasjoner.

Sikker lurt å ta ein titt i fortida av og til :)

Klem frå Petrine som er i Petrineshus og prøver å pynte litt til Påske, og som har snart ete opp påskegotttteriet i egget :( Må nok kjøpe meir, ja :)

19.04.2011 @ 20:45
URL: http://gunknitter.blogspot.com/
Postet av: Elisabeth

Spennende. Spesielt at så mange generasjoner har bodd i det samme huset, det er koselig å finne minnene selv om du ikke har alle navn og historier....

19.04.2011 @ 21:15
Postet av: skb

Akkurat sånn serviettholder hadde besteforeldra mine :D

God rydding!

20.04.2011 @ 09:20
Postet av: Blåfugl

Behøver vel ikke fortelle deg at jeg har - been there done that.....

20.04.2011 @ 10:12
Postet av: Frk.Badegakk

Tenker det er både vedmodig og hyggelig med denne opprydningen ja... Har vært der selv, og det er litt sånn blandede følelser oppi det hele... Men så gøy at mye av det får "en ny vår da"=) Det synes jeg er ekstra trivelig!

Ønsker deg og dine en riktig god påske! *klem*

20.04.2011 @ 17:52
URL: http://badegakk.wordpress.com
Postet av: lise

Så kjekt med mange fine funn på loftet, selv om det henger ved en del vemodighet også.

Ha en flott påske!

20.04.2011 @ 18:40
URL: http://www.lises.net/blogg
Postet av: hobbyvenn

Så spennende å gå på oppdagelsesferd i egen historie. Kan godt forstå at du tilbringer dagene på loftet. Og masse fint har du strikket også siden sist jeg var innom deg. God påske!

21.04.2011 @ 17:05
URL: http://hobbyvenn.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits