Mimounas barnevotter

Jeg strikker en god del votter, og etterhvert har jeg funnet ut hvordan jeg vil ha dem. Så her kommer en liten veiledning på mine egenkomponerte barnevotter. Ingenting revolusjonerende nytt da, bare min lille vri.  :)

 

 


 

 

Jeg bruker Mor Aase Raggegarn til Klumpens votter. Det tover bittelitt og blir mye mykere etter vask og bruk. Og i motsetning til ubehandlet ullgarn krymper de ikke til harde pansre etter noen uker med sand og søle. Jeg bruker IKKE superwashgarn til barnevotter, det blir veldig fort stygt og slafsete. Mor Asase Raggegarn er ikke superwashbehandlet.

 

 


 

 

Disse passer ca til en 6-åring. Jeg strikker veldig stramt, så dersom du strikker løst så bruk heller pinne # 3. Begge vottene blir like, det er ingen forskjell på høyre og venstre. Det holdt akkurat med ett garnnøste til dette paret.

 

 

Legg opp 36 masker og fordel dem på 3 strømpepinner # 3.5, 12 masker på hver. Strikk 25 omganger med 2 rette, 2 vrange. Strikk så 2 omganger rett. Deretter øker du til tommelkile slik:

 

Strikk pinne 1. Strikk 5 masker på pinne 2. Øk 1 ved å plukke opp tverrtråden og strikke den vridd. Strikk 2, øk 1, strikk de 5 siste maskene på pinnen. Strikk pinne 3. De neste to omgangene strikkes rett.

 

Fortsett å øke på hver 3. omgang på samme måte, men med 2 ekstra masker mellom økingene for hver gang. Når du har strikket disse 3 omgangene totalt 4 ganger skal du ha 20 masker på pinne 2. På neste runde setter du de 10 kilemaskene over på en tråd. Pinne 3 blir da slik: 5 masker, et kast der kilemaskene var, 5 masker. På neste omgang strikker du kastet vridd rett. Plukk opp tverrtråden og strikk enda en vridd maske i samme mellomrom = 2 nye masker. Du skal igjen ha 12 masker på hver pinne. Dette blir strammere enn å legge opp 2 nye masker, og det blir ikke hull når du plukker opp masker der senere når tommelen skal strikkes.

 

Strikk til votten akkurat dekker lillefingeren til den som skal bruke den. Her har jeg strikket 20 omganger.  

 

 

Felling:  Jeg bytter over til 4 pinner før fellingen. Da blir det 9 masker på hver pinne.

1. pinne: 1 r, 1 løst av, strikk den neste og trekk den løse masken over. Strikk ut pinnen.

2. pinne: Strikk til det gjenstår 3 masker, 2 r sammen, 1 r.

3. pinne: Som 1. pinne.

4. pinne: Som 3. pinne.

Strikk en omgang rett.

 

Gjenta dette 4 ganger, deretter felles det på hver omgang. Når det er 8 masker igjen klipper du av tråden, la det være igjen en passe lang trådende til å trekke gjennom de resterende maskene og feste godt.

 

Tommel: Sett maskene fra tråden over på en strikkepinne. Plukk opp 5 masker i bakkant og fordel de 15 maskene på 3 pinner. Jeg starter omgangen midt i tommelgapet, slik at det blir 3 opp-plukkete masker + 2 masker fra tråden på 1. pinne. Pass på at det ikke blir hull, vri de opp-plukkete maskene hvis det er nødvendig. Strikk 15 omganger eller til hele tommelen er dekket. Strikk så 3 og 3 masker sammen alik: Ta 1. maske løst av, strikk de 2 neste sammen og trekk den løse m over. Kutt tråden og trekk den gjennom de 5 maskene som gjenstår.

  

Vottene kan toves lett for hånd eller i maskin. Jeg laget monsterfjes på mine. Da brukte jeg superwashgarn til å brodere med, det gjør at strekene forblir tydelige selv om votten tover litt. Babyull/tynt strømpegarn funker bra. Til hår har jeg derimot brukt ubehandlet ullgarn. Det blir en fin og rufsete frisyre etter en tids bruk. :)  Lag skumle fjes på frihånd.

 

 

 

 

Håret er festet på slik som man lager frynser. Jeg brukte en heklenål til å trekke garnet gjennom.

 

Dette er greie restegarnsvotter, du kan lage striper eller dekorere på mange ulike måter. Dersom du ikke har en sølepytt-bader slik som meg, eller hvis du bor på et tørrere sted enn Bergen, kan du bruke vanlig ubehandlet ullgarn. Slike votter blir tovet ihjel på noen uker hos oss dessverre.  Men Mor Aase-vottene tåler det meste.

 

 

 

Lykke til hvis du vil strikke et par eller tre, og gi en lyd hvis noe er uklart i oppskriften. Vil gjerne se bilder av vottene dine hvis du lager noen.

 

 

 


Kommentarer:
Postet av: Ruby

Kjempeflotte votter - disse må jeg prøve å lage. Tusen takk for at du deler oppskrift :-)

17.01.2012 @ 16:42
URL: http://rubybloggen.blogspot.com/
Postet av: trinemamma

Kjempefine. Oppskriften må jeg prøve etterhvert :-)

17.01.2012 @ 19:26
URL: http://trinemamma.blogspot.com
Postet av: Pringeling

*river seg i håret og ønsker seg barn*

Disse er råkule! Nesten så det er grunn nok i seg selv til å starte reproduksjon! (spørs om sambo er enig da)

Uansett: takk for at du deler oppskriften! Den skal jeg huske på når jeg eller noen jeg kjenner begynner å formere seg! :)

17.01.2012 @ 20:26
URL: http://pringelinghobby.wordpress.com
Postet av: Greta

Dei var skjønne. Skal tenke på dei viss eg skal strikke votter. :0).

Du er så flink og grei som deler oppskriftene vennen. skal skrive amil ein dag. blir sikkert etter torsdag. da skal vi til Ørsta. Ha det bra

17.01.2012 @ 21:23
URL: http://gretashbby.blogg.no
Postet av: Paddelora

Kjempefine votter :) Har leita etter ei oppskrift som kan passe til mitt lille gull. Denne så jo kjempegrei ut, så den skal absolutt prøves! Tusen takk :)

17.01.2012 @ 21:25
URL: http://paddelora.blogspot.com/
Postet av: Merete

Votter er forbruksvare! måtte nettopp kaste noen som hadde så mye sand innbakt som jeg aldri i verden ville klare få ut igjen, siden de hadde tovet seg til det ugjenkjennelige.

Kjekt med votter som er like på høyre og venstre! Takker for oppskrift og erfaringer.

Postet av: Fuglemamma

Så flott at du deler erfaringer med både passform, garn og bruksområder. Og de monstrene er råtøffe!

18.01.2012 @ 08:32
URL: http://www.fuglemamma.blogspot.com
Postet av: Strikkelena

Så artige votter! Må helt klart teste ut oppskriften din en gang. :-)

18.01.2012 @ 12:40
URL: http://strikkelena.blogspot.com
Postet av: lise

Søte votter - tenk at sånne kan finnes, da!

18.01.2012 @ 14:58
URL: http://lises.net/blogg
Postet av: hobbyvenn

Tøffe votter! Så snill du er som deler oppskrift... Ryktet forteller at det kan bli vær for vottebruk snart. (for oss som ikke bruker de i sand og sølevann.)

18.01.2012 @ 19:43
URL: http://hobbyvenn.blogspot.com
Postet av: Tesha

He, he - de var skikkelig artige! Takk for at du deler!

19.01.2012 @ 16:48
URL: http://tesha.wordpress.com
Postet av: Linda

Stilige! Kanskje dette hadde vært en måte å bli kvitt restegarnet på? Takk for tipset!

23.01.2012 @ 13:39
Postet av: Marianne G

Flotte votter. Takk for at du deler oppskrift!!

27.01.2012 @ 21:34
URL: http://marianne.fikleriet.net

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits