Ufrivillig nettfri helg

Sviktet av teknologien! TO dager uten internet er jo nesten krise, hehe. Men jeg har både gått på tur, vasket huset og lagt meg relativt tidlig. OL-tider er ikke akkurat høysesong for
TV-titting heller.

I morgen er det 1. mars. Regner med at det betyr slutten på uvenn-konkurransen, selv om jeg fortsatt venter på et par spennende bidrag som diverse uvenner har skrytt av å ha under produksjon. Det dukker kanskje opp noe i visningstråden snart? I alle fall, jeg sier meg ferdig nå. Her er resultatet av flere måneders uvennlig strikking:Felisi-garnet får god plass i en kaffekopp nå. Og strengt tatt teller ikke det gule og rosa, det var restegarnet etter grytelappene jeg vant.Så var det Norgespakken fra AnitaK. Alle kiloene med ymse rester som fylte halve sengen min er også kraftig redusert. Får se om det kanskje blir noen nye handlenett av dette etterhvert.

Jeg har strikket ferdig en hals av uvenngarnet, men den er svart og mørkelilla, umulig å ta bilde av innendørs. Får knipse litt utendørs i morgen. Muligens iført hjelm, for sånn ser det ut utenfor stuevinduet mitt akkurat nå:Denne er SVÆR, sikkert minst to meter lang. Tør ikke dunke den ned heller, for da ryker vel takrennen. Skummel og vakker! Det er jo de reneste isskulpturene som henger fra hustakene rundt omkring.Denne var litt spesiell, for den gå i buer.Uansett, det går heldigvid  mot lysere og varmere tider nå.

Ha en fortsatt fin søndagskveld!

Vårfornemmelser på ornt'li

Det er VÅR i luften her nå! Helt nydelig, selv om vi vasser i slaps og risikerer å få både takras og istapper i hodet. Jammen skinner solen også, deilig! Og i dag er første dagen i vinterferien.  :o)

I går fikk jeg verdens fiiineste postkort i postkassen min. *glad*Liv-Toril trakk ut noen vinnere blant dem som hadde postet ferdigbilde av pinnsvinene sine innn 23. februar. Så da vant jeg og Bolla en av ekstrapremiene.Det var flere som syntes at dette var spennende!  :o)Jeg fikk faktisk litt problemer med å få tatt bilder, for motivet var aldri i ro, hehe.Nesten sentrert.  :o)Mange små detaljer på dette bildet, skikkelig flott! Alt er sydd/applikert og pyntet med perler og fargerike tråder og bånd.Det var et ORDENTLIG postkort med frimerker og stempel på. Og det lå inni en gjennomsiktig plastkonvolutt da jeg fikk det. Skal passe godt på dette.  :o)

Ellers merker jeg at strikketrangen roer seg litt nå, pinnene går ikke så fort som de pleier. Men litt blir det jo alltid, hehe.
 


Brune "blåbærvafler" i Mor Aase raggegarn. Fikk ikke tatt noe godt bilde, jeg festet omtrent trådene på vei ut døren. Disse har nemlig alt fått en ny eier. Jeg har strikket mange par i dette mønsteret, men denne gangen slet jeg. Jeg ser rett og slett ikke forskjell på rette og vrange masker i lampelys, så det ble mye opprekking. Måtte stadig ut på kjøkkenet og myse under lampen der. Det  får bli lysere garn heretter, sukk. Eller så får jeg investere i en dagslyslampe.

Og så trodde jeg at jeg strikket nye votter til meg selv.Newfoundland Mitts i garn fra Mirrevirre. Jeg endret litt på oppskriften: jeg la opp 48 m til bråtet og økte til 54 på mønsteret. Dessuten strikket jeg en rett og en vrang runde, da ble det ikke slike små "bumper" med mønsterfargen. Noen andre likte visst også disse, så det spørs hvor de ender opp til slutt. Jaja, man har da mer garn. Har alt startet på et nytt par, men det blir i et annet mønster.

Ha en flott helg, og god vinterferie til de som begynner på den nå. 

Detektivarbeid

Se hva jeg har fått!Neida, det er IKKE eksklusivt garn fra Det Store Utland, det er mine egne strikkesaker i retur. 18. desember i fjor sendte vi avgårde en pakke med barselgave til Frankrike, sånn midt i januar begynte vi å ane uråd når den fortsatt ikke hadde kommet fram. Etter flere uker med purringer, telefoner, utfylling av skjemaer og venting trodde jeg den var tapt. Men i går kom altså en ferdigtygget pakke lappet sammen med noen km teip i postkassen vår. Jeg hadde pakket innholdet i en plastpose og puttet oppi en ekstra adresselapp. Det ble nok redningen.

Babygreiene er for små nå, men det til de andre familiemedlemmene tror jeg skal passe fortsatt. Så da får jeg strikke nye sokker og lue før den går i posten for andre gang.

Det var mamma som postet pakken for meg siden hun likevel skulle til postkontoret den dagen. Hun måte fortelle hva som var inni, og damen i skranken fylte ut verdi "etter skjønn". En herrelue, et dameskjerf, to par barnesokker og to små luer, alt håndstrikket. Gjett hva det ble verdsatt til?

100 kroner. Jaja...

I dag SNØR det! Jeg brukte nesten to timer på å levere Klumpen i barneparken, to polske trailere stod på tvers av veien uten vinterdekk oppe i Vallaheiene. En halvtime i kø uten at vi beveget oss en cm. Jippi! Så da MÅ jeg bare ha med litt jukse- vårstemning i dag også.Nå er det skikkelig løvsprett i vinduskarmen!Lurer fortsatt på hva dette er, bladene ser i grunnen veldig kjente ut. Noen som vet? Fikk forslag om blodlønn i forrige innlegg, men det er det nok ikke.

Da må jeg, etter knapt to timer hjemme, ut i snøkavet igjen. Tror både jeg og Klumpen fortjener olympisk medalje for å stavre oss avgårde i dyp nysnø. Brøytekantene er så høye nå at luften er tynn på toppene...

Lurer på om noen har flyttet huset vårt mens vi sov. For dette kan vel ikke være Kansas Bergen?

Et snev av vår

Eller kanskje av pollen? *atchooo*Klumpens fargerike ris blomstrer. Bittesmå sjøanemone-aktige rødrosa saker som jeg aldri har sett sett før. Kanskje nettopp fordi de virkelig ER bittesmå. Fascinerende. Jeg måtte få Frøken Dings til å ta bilder, mitt kamera har ikke sjans til å få noe slikt skarpt.Aner ikke engang hvilken busk/tre dette kommer fra?Små grønne blader begynner også å folde seg ut. Og utenfor snør det. Snør og snør og snør. Men den verste kulden har sluppet taket, det drypper og bråner. Store flak løsner fra mønet og seiler forbi vinduene før de lander med et mykt drønn. Skumle, sylkvasse istapper gjør at vi holder oss langt fra husveggene når vi går ut, har ikke lyst på en slik i hodet.

Kanskje våren snart blir mer enn en drøm?

Dynastiet ruller videre

Det svarte og grå garnet har blitt til nok en lue. Litt artig å strikke stripete lue fra ETT nøste med to tråder.Dette garnet hadde helt annen struktur enn det flerfargete. Veldig behagelig og mykt, men nokså tungt. Jeg brukte pinne # 3.5, det gav en tykk og tett lue. Kunne nok fint ha brukt tykkere pinne.Fargene er nok best på det første bildet, her fikk de for mye blåskjær. Har fortsatt mer garn!  :o)

Begge luene er gitt bort og i bruk, så dette har vært et vellykket prosjekt så langt. Det snør jammen igjen her nå, så luer er en nødvendighet når man skal ut.

Ha en fin uke! 

Garnmysteriet 5
Kiweke: - "Det ligger et overkjørt pinnsvin på kjøkkenbordet. Skal du spise det?"

Jeg: - "Nei, huffda! Det er det nye garnmysteriet til Liv-Toril. Det skal toves og fylles, så blir det fint og rundt."

Kiweke: - "Naaaaa..... Skeptisk."Men la oss ta det hele fra begynnelsen. 

Vi fikk første del av mysteriet fredag 12. febuar. Tykke pinner, tovbart garn og MASSE pelsgarn. Spennende!

Det startet med noe veldig rart.En bulkete padde kanskje? Det var i alle fall mange snuinger og rare humper på dette her.

Del 2 kom tirsdag 16. februar. "Padden" fikk poter og så litt mindre paddete ut.Så var det fram med pelsgarnet. Vellagret polyester fra den nederste rolleren min gikk unna i en fei. Tenk at jeg fikk bruk for det til slutt! Artig måte å strikke på, mange rare vendinger. Og sluttresultatet ble ENORMT!

Etter en tur i vaskemaskinen på 60 grader så det ikke bra ut. Jeg har jo hørt om andre som har poblemer med å tove svart garn, men jeg har aldri opplevd det selv før. (garn som blir skjoldet eller feilfarget blir av og til overfarget med svart) Jeg prøvde å stuffe mega-pinnsvinet, men fyllet tøt ut alle veier. Ny runde i vaskemaskinen, tøffere denne gangen. Det hjalp litt, selve kroppen tovet seg. Men pelsen var fortsatt stor, det var akkurat som om det lange polyesterragget hindret ullgarnet i å toves. Jaja, bedre enn ingenting.Her ligger verdens rundeste pinnsvin til tørk ved siden av det som ble igjen av stolputen min. *fnis*
Det gikk med uhorvelige mengder polyesterfyll, pelsen utvidet seg som en ballong. Tror jeg ender opp med mysteriets største og tyngste resultat, hehe. Ingen tvil om at der er Bolla Pinnsvin som har flyttet inn. Til og med Kiweke holder seg på ærbødig avstand.En ny venn. :o)
Bolla har en søt, rund mage i tillegg til Nord-Europas største pels. Helsigvis er hun av den snille, myke typen.

Mønsteret er kun tilgjengelig for de som meldte seg på Garnmysteriet 5. Har du lyst på ditt eget pinnsvin kan du kjøpe engelsk oppskrift her: http://www.fibertrends.com/

Splitt og hersk

Det er noe snodig med Rosarios-garnene. De er gjengangere i Hemmelig Uvenn-pakker, har fått min andel av dem jeg også. Og så fikk jeg en samling slike nøster fra Merete. Det tykke bomullsgarnet har blitt skjerf, men det var 2 1/2 nøste supertykt ullgarn også. Helt greie farger, men få meter og anbefalt pinnetykkelse 12 mm. Ny runde med dype garntanker og funderinger.

Lyspæren tentes til slutt. Igjen var det NAVNET på garnet som bar i seg løsningen. Dinastia, dynasti. Og hva er et av hovedtemaene i Dynastiet? Jo, splitt og hersk! Dette garnet bestod av tre separate tråder. En tykk, utvunnet flerfarget tråd, en svart tråd tvunnet av mange tynne tråder og en tilsvarende gråd tråd. Da var det bare å snurre dem fra hverandre.MYE snurr, men det gikk. Det ble et gråsvart nøste og en flerfarget, tykk lue på pinne # 5. Og fortsatt har jeg jo mye igjen. Veldig greit, dette ble helt brukbart garn etter lit bearbeidelse.Min verre halvdel fikk seg et nytt hodeplagg i dag. Strikket på et par timer.Tenker det blir en grå- og svartstripete lue som står for tur nå.  :o)


Jeg søkte på Ravelry etter andre prosjekter i disse garntypene. INGENTING!! Er jeg virkelig den eneste som har strikket av dem? I såfall litt sprøtt, hehe.

Babysmekke

Noen nøster Pinguin Coton Torsadè ble liggende igjen på bunnen av posen med uvenngarn. Bomull med lange løkker og en tynn tråd 80-talls-mintfarget polyester. Ikke direkte lekkert.

Jeg tenkte at det kanskje kunne bli en babysmekke, og på Ravelry fant jeg et greit grunnmønster. Dermed ble denne kreasjonen til.Egentlig skulle det strikkes I-cord som snorer, men det fungerte ikke med dette garnet. Dermed ble det heklekant + knyttebånd i tredobbelt heklegarn. En tråd hver av lyseblått, grønt og hvitt. Så fikk jeg brukt litt mer av dem også.Med Hello Kitty på ble det kanskje ikke så verst likevel? Dukkeba klager i alle fall ikke.

Jeg tror jeg begynner å bli bittelitt mettet av slikt uvennlig garn nå, det ligger så mye annet spennende og venter. Så kanskje jeg gir meg snart, må bare fullføre et par påbegynte saker.

Kremt...

Jeg har visst fått enda mer garn i hus jeg... Snille Mirrevirre har sendt meg restegarnet sitt. Ser vi har litt ulik oppfatning av begrepet, for flere hele nøster av samme type og farge er ikke rester i min verden. Og så Regia Silk da, luksus! Tusen takk Mirrevirre!  *klem*Se så mye fint!  :o)Jeg er vel mer enn middels glad i restenøster, men nå tror jeg at jeg har så det holder for en stund altså. Men det er nok mange andre som gjerne kan bruke slikt som ligger og samler støv - krisesentre, skoler/banehager, asylmottak osv. Eller kanskje du kan lage noe fint av dem selv?

Siden jeg er så heldig å "arve" garn skal jeg prøve å gjøre noe positivt med det, så det blir nok en del nye prosjekter til flere av hjertesakene mine:

Chemo caps til St. Olavs Hospital: (http://forum.hobbyboden.com/showthread.php?t=48176) på HobbyBoden

Hats off to Gaza: http://www.ravelry.com/groups/hats-off-to-gaza på Ravelry

Hobbyrosa 2010: (http://www.hobbyrosa.blogspot.com ) på HobbyForum http://hobbyforum.no/tavle/index.php?topic=21687.msg209229#msg209229

Sleng deg gjerne med på noen av disse du også, det trengs alltid flere!  :o)


Bomullsspisende prosjekt *gjesp*

Når fantasien tar en tenkepause blir det vaskekluter i rillestrikk av uvenn-bomullsgarnet. Store dominoruter med kant rundt, kjedelig og greit. Det lilla nøstet er borte-vekk nå. Det rosa var seigere, så der har jeg fortsatt en liten rest igjen. Heklekant og blomst i dobbelt hvitt garn. Med pinne # 3 gikk det SAAAKTE, disse har ligget lenge i sofaen. Strikket et par pinner nå og da innimellom andre prosjekter.Klutene er kanskje best egnet til kroppsvask, de skrubber godt. Tror ikke de funger like godt på kjøkkenet.-"NEEEEIII! Du får ikkje henge de på MIN blomst!

Rasende treogethalvtåring prøvde å plukke vekk de store stygge lappene hans slemme mor hadde hengt på riset hans. Blitzbildet ble jo helt feil i fargene, og etter et tappert forsøk på redigering ble det enda verre. Nesten litt kult fakisk. Så da får det bli med likevel.  :o)

Sånn ble det i dagslys med Klumpen ute av huset:Da gjenstår det bare å sy to sømmer på et uvenngarnprosjekt som var ferdigstrikket for flere uker siden. Og så har jeg *svelg* fortsatt rikelig med tynn bomull i posen min. Må bare strikke litt annet først, jeg er seriøst på etterskudd med sokker.

Ha en fin ny uke! 

Hyacint Bouquet

Jeg fikk to bunter Rosarios 4 Bouquet som Merete ikke visst hva hun skulle bruke til. Litt spesielt garn som gav meg også visse utfordringer. Kamuflasjefarget tykk bomull til pinne # 8 eller 9 og 85 meter på 100 gram. Hmmm...?

*lyspære*Navnet gav meg egentlig ideen. En av mine store heltinner er jo Hyacint Bucket, damen som så gjerne vil være finere enn hun er. Dermed begynte et helt enkelt skjerf i ribbestrikk å utvikle seg. Gøy!Selve skjerfet er i 2 x 2 ribb, og jeg har vridd de rette maskene på begge sider. 22 masker og rette pinner (au, skuldrene mine!) på pinne # 8. En liten heklekant nederst gjorde det hele mer feminint. Og så var det pynten da. Jeg gikk på jakt i bomullsrestene mine etter noe passende uten hell. Så kom jeg til å kaste et blikk på magebeltet. HÅNDVASK? Og bare EN prikk på strykejernet. Jammen, 100% bomull???

Nuvel, skal ikke være vanskelig jeg. Og skal det likevel håndvaskes kan man jo pynte med litt av hvert. Nye muligheter åpner seg! Slikt liker vi!Rosetten er inspirert av Frk. Badegakks nydelige evighetsblomster: http://frkbadegakk.blogspot.com/2009/05/en-blomst-som-aldri-visner.html Jeg tar meg såpass store friheter at de nok ikke blir helt like, blant annet lager jeg spisse blader på det nederste laget.  Kjempemorsomt å lage slike av smårester, da blir det så mange unike fargekombinasjoner. :o)Her er fargene tilnærmet riktige. Brosjen er festet med en nål, greit å kunne ta den av og kanskje bruke den til noe annet også. Lagene er sydd sammen, og den er såpass stiv at den ikke krøller seg.

Ha en fin Kinderegg-søndag!

Votter til frøken Dings

Noen som husker garnet jeg sorterte og nøstet opp?
http://mimounashobby.sprayblogg.no/1264880721_lrdagsmoro.htmlNå har det blitt votter.  :o)

Dvs NOE av det har blitt votter, sammen med et nøste svart Safir. Det er fortsatt rikelig igjen.

Frøken Dings hadde plutselig ingenting å ha på hendene, og hun er glad i regnbuefarger. Så da fant mor fram skattekisten og plukket ut passende smånøster. Med bare 5 omganger av hver farge var det ikke så mye som skulle til. Utrolig mange ulike nyanser i den boksen!  Vottene heter Newfoundland Mitts, og gratis oppskrift finner du her:
http://creativewhimsy.wordpress.com/patterns/newfoundland-mitts/ 
De skal strikkes på pinne # 3, og det brukte jeg på vrangborden. Jeg byttet til # 3.5 på selve votten, og likevel ble de litt smale. Ville brukt pinne # 4 hvis jeg skule strikke flere, eventuelt lagt til en ekstra mønsterrapport i bredden. Tomlene var også veldig smale. Jeg strikket inn en kontrasttråd over 8 masker + plukket opp 2 ekstra masker i hver side. Det ble akkurat passe. I følge oppskriften skulle det settes av 7 masker og plukkes opp 5 eller 7. Det hadde blitt skikkelige spagettifingre. Akkurat da var jeg glad for at dette ikke er mitt første vottepar. Ikke så mye å gjøre med et alt for lite tommelhull når resten av votten er strikket. Reddet av efaringen denne gangen, jeg så at det ville bli for lite. Puh!

Det ble 56 tråder å feste til slutt, kjempegøy. Haha. Men nå er det gjort. Og resultatet ble såpass bra at jeg smiler fortsatt. Ikke den mest kompliserte trådfeste-jobben heldigvis.

Den unge damen er bortreist i helgen, så nå ligger vottene og venter. Tror jeg da, for det er en annen som jakter på dem. Får kanskje lage et par til ham også.

Å ja, Klumpen er mester for det fargerike riset. Laget i barneparken.  :o)

Ha en flott helg alle sammen!

Dypdykk i arkivet

Noen som har savnet Herr Mus? Her kommer i alle fall et gammelt bilde fra arkivet.

http://mimounashobby.sprayblogg.no/020207165245_en_gr_mus.html#commentDet grå pannebåndet endte opp i India, og eieren ønsket seg et nytt. Så da var det bare å gå på jakt i rollerne, og jammen fant jeg en rest av garnet. Så nå er et nytt og prikk likt pannebånd strikket og avlevert.  :o)

Her er oppskriften: http://www.garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=86&d_id=10&lang=no

Jeg hadde helt glemt dette mønsteret, strikket jo en haug av disse for noen år siden. Så mens jeg var i gang ble det ett til, denne gangen i en rest Kitten Mohair fra uvennpakken. Det var vel omtrent det eneste ikke-bomullsgarnet som var igjen, for jeg visste ikke helt hva det kunne bli. Det var for lite til en lue. Men den som leter finner!  :o)

Pinne # 4.5 til begge to, og det ble bare noen få meter igjen av pusekattgarnet.

Da ønsker jeg alle en fin fredagskveld!

Bomullsgarn er ikke så dumt det

Jeg har nesten bare bomull igjen i uvenngarn-posen min. Akkurat det byr på litt utfordringer, for jeg trives best med ullgarn. At det er tynt heklegarn gjør utfordringen enda større. Men man må jo prøve.  :o)Først ut ble dette handlenettet: http://www.ravelry.com/patterns/library/lets-go-shopping---market-bag  (Fant bare Ravelry-link dessverre) Dobbel MAXI og strikkepinner # 3,5 og 5 gav et ikke så veldig stort nett, men det er veldig elastisk. Jeg heklet kanter rundt oppe som pynt og for å stabilisere hankene litt. Sydde på noen hekleblomster også. I bunnen er det en blomst både innvendig og utvendig. Synes nettet ble litt søtt jeg, men det ender vel opp med nøster i og ikke matvarer fra butikken.Appelsinene er SVÆRE, det gikk bare to av dem på kiloet. Det som skinner gjennom nettet er en 5-kilos pose med poteter. Den gikk nedi uten problemer.

Det var (og ER) fortsatt mye garn igjen. Det er fryktelig mange meter på et slikt heklegarnnøste. Så da ble det babylue av restene fra handlenettet. Nå er det beige garnet, som jeg hadde meste av, borte-vekk!Oppskriften er Gros djevellue, og denne ble vel ca størrelse 6 mndr. Pinne # 3 og 3,5 og dobbelt garn. Luen fungererer greit den, men jeg holder meg nok til ullgarn heretter. http://grosblog.wordpress.com/2007/01/18/her-er-den/

Jeg heklet en rad fastmasker langs kanten for at den ikke skulle vippe. Etter en runde på 60 grader krympet den, nå passer den vel bedre til en nyfødt. Ikke helt rette garnet dette her tror jeg, selv om luen nok fint kan brukes av en sommerbaby.Da venter nye utfordringer!  :o)

Kurv i hyssingSnille AnitaK har sendt meg et nøste resirkulert hyssig. Jeg TULLER ikke altså, det ER hyssing. Ikke tynt bomullsgarn men - jeg gjentar - HYSSING! Nøstet var steinhardt og inneholdt om mulig enda flere knuter enn opprekksnøstet jeg strikket tovavotter av. Noen partier var synlig slitt og ikke helt rene heller. Så hva gjør man med noe slikt?Jupp, man hekler en kurv. Hobbykalenderen Lille Rosin arrangerer er jo genial i så måte, der er det mange fine småprosjekter som passer til uvenngarn og andre rarieteter. Jeg kastet meg over dette mønsteret http://elsasdesign.blogspot.com/2009/05/korg-med-spets.html#comment-form med dobbel tråd hyssing og heklenål 3 mm. Underveis merket jeg at denne nok ble litt for myk, så jeg heklet til hyssingen tok slutt og brettet kanten dobbel. Kjernen av nøstet var en stor ball hardt sammenkrøllet papir, så da tok lidelsene slutt litt kjappere enn forventet. Jeg heklet en rad krepsemasker rundt i lyseblått. Kurven endte på 60 grader sammen med dagens klesvask og kom ut noe renere. Dvs, den fikk en lysere stripe rund midt på bretten. Jaja, pyttsann og så videre. Etter blokking over en blomsterpotte så den slett ikke så verst ut likevel.Så var det blondekanten da. Den eneste blonden jeg hadde på lager var off-white, litt feil til hyssingen. Så da ble det en krans av hekleblomster istedenfor. Heldigvis har man fortsatt litt utvalg av tynt uvennlig bomullsgarn.Nå skal kurven få bo på stuebordet med broderisaks, stoppenål og andre nødvendige småsaker i. Ja, hvis den får stå i fred da. Klumpen har alt prøvd den ut som matroshatt, men det var før blomstene kom på. Mulig den er mindre fristende nå, men det er absolutt ikke sikkert.Ha en flott tirsdag! Vi har fortsatt snø, sol og minusgrader her, helt utrolig. Husker nesten ikke hvor jeg parkerte gummistøvlene og paraplyen.

På oppfordring

Jeg har fått spørsmål om luene mine, så her kommer en liten "tutorial".

Bruk det garnet du ønsker og pinner som passer til tykkelsen. Du trenger strømpepinner og liten rundpinne.

Legg opp 4 masker og dytt dem til andre enden av pinnen som når du strikker I-cord. Strikk 1 maske og lag 1 kast på pinnen. Ta en ny pinne og gjør det samme osv. Du har nå 4 pinner med 1 maske + 1 kast på hver. Pass på å ikke vri pinnene, denne første runden er litt putlete. Strikk en runde, alle kast strikkes vridd både her og gjennom hele arbeidet. Det er lurt å bruke en tråd eller maskemarkør for å vite hvor omgangen starter. (Dersom dette blir for knotete kan du starte med 8 masker og gå rett på *2 r, kast*-omgangen. Men da får du et lite hull som må snurpes igjen.)

Neste omg: *1 r, kast, 1 r, kast* Gjenta på alle 4 pinnene. Strikk så en runde rett.
Neste omg: *2 r, kast, 2 r, kast* Gjenta på alle 4 pinnene. Strikk en runde rett.

Fortsett på samme måte med en ekstra maske mellom kastene for hver gang. Det blir 8 nye masker for hver økeomgang. Slutt å øke når luen er passe vid. Jeg har 112 masker på en voksenlue på pinne # 3,5. Det greie med denne metoden er at du kan skreddersy luen til den som skal ha den. Strikk striper, riller eller annet mønster hvis du vil. Og avslutt med vrangbord, rullekant, heklekant osv. Bare fantasien setter grenser. Jeg lager en lang vrangbord med 2 r 2 vr på de fleste av luene mine for tiden og pynter med en hekleblomst. Hvis du strikker en vid lue er det lurt å bruke tynnere pinne på vrangborden.Her er min foreløpig siste lue, strikket av noen smånøster i  myk ull/akryl fra haugen jeg viste et par innlegg tilbake. Brukte opp de siste meterne til en dusk, ingenting igjen av dette garnet.  :o)  Pinne # 4.

Siden alle løper når jeg kommer med luer og fotoapparat måtte jeg bruke mitt eget kålhode som modell. Å ta bilde BAKFRA krever visse yogaferdigheter jeg nok ikke helt er i besittelse av. Men jeg fikk noen supre blinkskudd av taklampen, kjøkkenbordet og vinduet.Man kaster ikke bort verdifull strikketid om kvelden på å rydde av bordet. *flau*
Det tåkete hvite i forgrunnen er luen hvis noen lurte.Og så har jeg fått spørsmål om hvordan jeg identifiserer alle restenøstene uten magebelter. Det er egentlig ingen hokus-pokus, selv om det kanskje kan virke sånn. :o)

Redskapene mine er øynene, nesen, fingrene, vann og en lighter. Jeg kan stort sett se og kjenne forskjell på ull, bomull og syntet. En del blandingsgarn kan være litt vanskeligere. Noen garnmerker, slik som Mor Aase og Safir har et begrenset fargeutvalg. Jeg kjenner kjapt igjen for eks Mor Aase sin eplegrønne farge. Svart, hvitt og rødt er litt verre da. Dessuten "kan" jeg de fleste vanlige norske garntypene, har jo strikket et par meter i min tid, hehe. Veldig mange ullgarn kan brukes om hverandre, så om det er Heilo, Peer Gynt, Safir, Vestlandsgarn eller et annet 100 meter/50 gram-garn spiller egentlig ingen rolle. Det viktigste er å skille ubehandlet ull fra superwash, jeg prøver å unngå å mixe dem.

Men så var det de garnsortene jeg ikke klarer å bestemme sånn uten videre. Da klipper jeg av en liten tråd og tenner fyr på den under kjøkkenviften. Ull lukter svidd hår, brenner dårlig og gir en mørk, fast aske som knuser mellom fingrene. Det samme gjør andre animalske fibre som mohair og angora. (alpakka har jeg faktisk aldri testet, men det vil nok være nokså likt vil jeg tro) Bomull brenner godt og gir en porøs, lys aske. Akryl/nylon/polyester flammer opp og smelter til en hard klump. Mange akrylgarn brenner forresten veldig dårlig, bomull er ofte verstingen. Men at det smelter er jo skummelt da. Mohair har ofte lange hår, det samme har angora. Angorahårene er gjerne mykere med tydelig spiss ytterst. Ellers er de ikke alltid like lette å skille fra saueull, spesielt ikke siden de ofte er blandet. Vanligvis gjør ikke det så mye da. Jeg sorterer garnet stort sett etter tykkelse og etter hvordan det er spunnet. I noen prosjekter er det greit å blande ulike fibre og kvaliteter, andre ganger fungerer det ikke så bra.

Jeg prøver som tidligere skrevet å unngå å blande ubehandlet ull og superwash. For å skille dem bruker jeg vann og litt såpe. Lager meg en liten prøvelapp. (noen få masker og et par-tre pinner holder) Så smører jeg den inn med såpe og gnir og vrir på den i vekselvis kaldt og varmt vann under springen. Superwash-ull knirker omtrent som akryl og blir slapp og slaskete mens ubehandlet ull tover seg.

Man kan ofte SE om ullgarnet er blandet med akryl, akrylen skinner litt i lampelys. Polyester, som i strømpegarn, er vanskeligere å avsløre. Viscose kjennes litt tørt ut når man tar i det, og det flusser seg lett opp.

Oj, dette var i grunnen litt vanskelig å skrive om. Mye går nok på gjenkjennelse og erfaring og litt på "educated guessing". Jeg VET for eks hvilke blandinger 80-talls pusegarn pleier å ha, og skiller det lett fra loddent garn i naturfibre.

Dette ble rene avhandlingen, vet ikke hvor spennende det er for andre? Jeg koser meg i alle fall med å sortere og å leke detektiv når en ladning uvenn- eller arvegarn er kommet i hus. Mye OK garn som støver ned rundt omkring, kanskje du også skulle ta en opprydning og finne fram spennende nøster? De kan bli til mye fint de!

God kveld i stuen fra garn-nerden.  *fnis*

Jumbo ble mini

Og snipp, snapp, snute....200 gram/ 1000 meter deilig akryl-mohair er redusert til et nøste som får god plass i hånden min. Dette begynte egentlig som et tulleprosjekt som ble liggende i sofaen. Jeg strikket litt på det sånn innimellom men trodde egentlig aldri at det kom til å bli noe. Men jammen endte det opp som et brukbart stort teppe!

Den nå mye omtalete Jumbo Mohair'en består av 85% akryl og 15% mohair. Faktisk er jeg imponert over hvor mye mohairen gjør ut av seg, for det tynne garnet tålte godt pinne # 6. Det ble mykt, luftig og lunt, absolutt ikke avskrekkende å bruke. Sent i gårkveld fikk det heklekant rundt + en liten blomst. Kanskje noen vil bruke det som vognteppe? Det ender i alle fall i gavekisten min etter en vask, så får vi se.  :o)

Ha en fin lørdag!


Glad i dag!

Jeg har fått pakker! Ikke EN men TO!  *glad*

Fikk lapp i går om en pakke som ikke gikk ned i postkassen, så da var det å troppe opp på postkontoret i dag. Jammen hadde pakken formert seg, for jeg fikk dobbelt opp. (Kanskje det hadde blitt fire pakker hvis jeg hadde ventet til i morgen, hehe.)

En liten pakke fra Gunknitter, som takk for luen hun fikk. Se så fine nålefiltete figurer da, en nøkkelring og et bokmerke. Gunknitter har giwe-away i bloggen sin akurat nå, så hvis du har lyst på storebroren til denne vovsen så har du sjansen! Kjempemye annet fint å se der inne, hun lager de mest fantastiske, nesten levende skapninger i ull. http://gunknitter.blogspot.com/Jeg sa at jeg liker vellagret garn, og det fikk jeg jammen også. Noen som husker Rosett, lekkert tynt perlegarn i ekte akryl? Jeg har strikket mye i det i sin tid, mamma har fortsatt en diger turkis V-genser i perlestrikk. Pinne # 2,5 og 3.(!) Genseren er i bruk den, må jammen se om jeg kan få tatt et bilde en dag. Nå er jeg lykkelig eier av noen solgule nøster som matcher Jumbo Mohair'en. Lykke!

Den andre pakken var stor. Den hadde sprukket på veien, men jeg tror ikke noe hadde falt ut. Min første tanke var -"Oj, noen har sendt meg et nytt nøste Jumbo Mohair!" Jeg var nemlig overmodig nok til å takke ja i uvenntråden på HobbyBoden dersom noen klarte å spore opp flere slike akrylbomber. Men neida, det var helt uskyldige garnnøster. Merete http://merete.sprayblogg.no/ hadde sendt meg noe garn hun ikke visst hva hun skulle lage av. Mye bra her, så disse står for tur straks uvenngarnet tar slutt. Har fortsatt litt igjen av det merkelig nok. Men det minker!Se de flotte pulsvarmerne i ullfilt jeg fikk! Ble nesten helt stum her, disse var nydelige! Helt min farge også.

Tusen takk til begge damene, sitter bare her og smiler nå jeg. "Hobbydamer" er neimen ikke som andre damer, det finnes utrolig mange snille, hjelpsomme og hyggelige jenter der ute. Ble kjempeglad for begge pakkene.

Ha en god dag du som titter innom også! 

Be My DishclothLille Rosins Hobbykalender
er noe av det morsomste jeg har vært med på på lenge. Kjempefine småprosjekter som er raske og kjekke å lage. Nå har jeg strikket en hjertelig vaskeklut. *fnis*Vanskelig å ta gode bilder av slike relieffmønstre, men her synes det sånn noenlunde. Fargene er egentlig mye skarpere og klarere, men SÅ storforlangende kan man jo ikke være med det stakkars kameraet.

Februarmønstrene finner du i Lille Rosin sin blogg: http://lillerosinquilt.blogspot.com/2010/01/heklet-kurv-med-blonde-og-strikket-klut.html 
Jeg valgte å strikke kluten kvadratisk, men den fikk i alle fall heklekant rundt.  :o)

Her er oppskriften: http://krisknits.blogspot.com/2008/01/valentine-surprise.html  Den står på engelsk, men det er enkelt å følge diagrammet hvis du heller vil bruke det.

Garnet er - som vanlig - fra min hemmelige uvenn. En rest rødt bomullsgarn virket perfekt til prosjektet, og jeg startet friskt med pinne # 3. Det ble alt for slapt, så da begynte jeg på nytt igjen med pinne # 3.5 og dobbelt garn.

Underveis innså jeg at dette kunne holde hardt, nøstet krympet faretruende fort. Litt morsomt, for samme dag var jeg innom en diskusjon (helt seriøs selvsagt) om hvorfor man strikker fortere når det minket på garnet? Jo, det er selvsagt for å bli ferdig før det tar helt slutt. Det er da logisk det vel?

Teorien stemte den; jeg strikket som en gal og rakk akkurat siste pinne før garnet var oppbrukt! Hurra!Hjertekluten er ferdig, og jeg har bare noen cm igjen av det røde garnet. Men da er det bare å felle av med oransje og hekle kant rundt.

Dette garnet har nok ligget i en svart søppelsekk et sted og drømt om å bli en slik klut. For det må jo være en mening i at det passet SÅ perfekt? I alle fall, jeg er veldig fornøyd. Vet ikke helt om jeg har råd til å bruke denne, hehe. Nå ligger den her til pynt så lenge.

Ha en fin onsdag, her skinner solen!  :o)


Spelsausokker

Her går det bokstavelig talt på stumpene løs nå. Et nøste uvennlig spelsaugarn i en fin burgunder farge ble liggende igjen helt til slutt. Det var nøstet opp med to tråder, og siden garnet er omtrent like mykt som armert hyssing var det få andre prosjekter enn sokker som var aktuelle. Jeg måtte ta flere lange pauser underveis fordi jeg begynte å blø på fingrene. Aua!Sokkene er strikket tå-opp etter dette mønsteret: http://iloapp.spinnstrikk.no/blog/www?ShowFile&doc=1252842547.pdf Ikke verdens beste passform, de ser litt snodige ut. Men de sitter greit på foten og er raske og enkle å strikke. Jeg måtte spe på med litt mørkebrunt garn fra eget lager. Akkurat samme type, heldige meg har en hel bærepose med sandpapir-garn på loftet. Nydelige farger, men akk så vondt å strikke med. Tror det egentlig er vevgarn?Hælen er litt spesiell, og så er sokkene uten kile. Er fortsatt på jakt etter en god tå-opp-hæl som passer til garn i raggegarntykkelse.Hmmm, hadde jeg på meg hvit strømpebukse i dag da?  Ikke så verst egentlig, og de klør faktisk ikke. Garnet er jo helt glatt. Det er bare grusomt å strikke med, nesten som hyssing. Men jeg sier meg fornøyd med dette paret. Hvis de viser seg å være slitesterke også har jeg en plan for resten av posen min.  :o)


Det beste til slutt

Klar for et nytt innlegg om uvenngarn? Uansett, de er det du får her i dag.  :o)

Jammen fikk jeg has på siste rest av lyseturkis Jumbo Mohair også. Den passet perfekt sammen med noen små nøster av Mam'selle Effekt fra haugen i forrige innlegg. Sammen ble de en myk, isblågrønn lue, samme modell som har jeg har strikket flere av i det siste. De sitter så godt på hodet og blir litt baggy på toppen. Og blomsten har jeg visst fått dilla på.Jeg brukte pinne # 5 og strikket luen ovenfra og ned med en tråd av hver. Strikket til Jumbo Mohairen tok slutt, heklet kant og blomst i ren Mam'selle. Synes fargen ble nydelig, fin kontrast mellom den matte, lodne mohairen og den blanke viscosen. Denne passer nok til en isprinsesse som kler kalde farger.Litt usikker på hvor luen havner. Egentlig var den tiltenkt innsamlingen til St. Olavs Hospital, men jeg vet ikke om fargen egner seg. Vil tro man lett ser blek og gusten ut i en slik nyanse, og det er jo ikke kjekt for en som alt er syk og dårlig. Tror den får flytte på loftet så lenge.

Og så var det det påbegynte nøstet med Vienna Special. Absolutt  ikke det peneste jeg hadde sett, fargene var rotete og grumsete på nøstet. Til min store overraskelse ble det fine striper da jeg begynte å strikke med det. Garnet lugget grusomt, det var skikkelig vondt å jobbe med. Men resultatet ble jo loddent, mykt og deilig. Samme pinner og modell som isprinsesse-luen.Nå er det bare litt gul Jumbo Mohair, et nøste spelsaugarn med hyssingfølelse og noen nøster bomullsgarn igjen. Holder på å sloss med et par av dem alt, så det kommer nok mer her snart.  :o)Snø har vi i alle fall nok av for tiden! Perfekt bakrunn for fotografering, fargene blir mye bedre enn innendørs.

hits