Krokushatt

Gullklumpen min har fått ny vårlue. Jeg tok utgangspunkt i en engelsk oppskrift fra boken "Art Deco Knits" av Melinda Coss. Men det hadde vel ikke vært meg dersom jeg ikke hadde endret mønsteret litt (mye)....

 

                                    Krokushatt

 

Luen/hatten er strikket av restegarn, så den er ikke helt korrekt i fargene. Men pytt pytt. Jeg fikk brukt opp flere smånøster i bomull/viscose. Krokusene er strikket i tynt "silkegarn" på pinne # 2, det var litt plundrete. Ikke akkurat den pinnestørrelsen jeg bruker mest for tiden. Støvdragerne er heklet med tynn heklenål.

Luen er alt i bruk! :o)


Spisslue

Denne luemodellen måtte jeg jo bare teste ut! :o)

                         Spisslue

Morsom lue med utrolig god passform, den blir det nok flere av! Jeg har strikket "1.utgaven" i Triplex fra restekurven. Den er i størrelse 1 år og passer perfekt til Dukkeba.

 

Luen er i rillestrikk med vrangborder. Jeg har gjort det på en litt uvanlig måte: jeg har strikket en pinne av hver farge istedenfor en rille. For å få riller må jeg da strikke 2 pinner rett og 2 pinner vrang. Litt ekstra arbeid, men det blir et veldig artig resultat. Jeg har brukt to farger: Mørk burgunder og lys rød. Det røde er hjemmefarget med Kool-Aid. Det ble ujevnt farget, men det gav bare et fint fargespill.


Halvfabrikat

Sånn går det når man finner ut at man skal strikke noe i siste liten.

                            Nesten ferdig

Jakken skulle være navnedagsgave til en liten jente. Den ble levert med knappene i en pose. De måtte jeg kjøpe på veien. Heldigvis kan mammaen sy, så det går nok bra.

Jakken er strikket i grønn Mor Aase på pinne # 4. Den har doble fletter på forstykkene og på ermene. En veldig grei modell å strikke; den maskes sammen på skuldrene, og det plukkes opp masker rundt ermringningene slik at ermene strikkes ovenfra og ned = nix monteringsarbeid etterpå. Bare å sy i knapper. Hvis man har.....

  


Bomullsgenser

Denne er strikket i mykt bomullsgarn. Passe til en liten dame på rundt halvåret.

 

                  Bomullsgenser


To sm sko

.... til en liten frøken.

 

                          To sm sko

 

Disse er strikket etter oppskriften litt lenger nede på siden. De røde har fått en heklet tungekant øverst.


Redigeringsarbeid pgr

Jeg har klart å bruke opp de 5 MegaBytene mine. Etter et kort anfall av panikk (slank lommebok for tiden) har jeg begynt å "krympe" bildene i de gamle innleggene mine. Det tar tid, men frigir plass til nye bilder. Men jeg blir nok litt mer kritisk med hva jeg bruker den dyrebare plassen til framover.

Ferie-arbeid

Man tar jo ikke ferie fra håndarbeidet!

                                 Ferie-arbeid

 

Her er en nettponcho strikket i dobbelt Mor Aase-garn. Det gikk med 4 nøster. Sjalet som ser lyseblått ut er (selvsagt) gråblått. Det er strikket i et enkelt hullmønster på pinne # 10 av et "arvet" garnnøste. Tror det er angora + noe syntetisk, det er i alle fall kjempemykt!


Lettstrikkete baysko

En gravid venninne spurte etter en superenkel oppskrift på babysokker hun kunne strikke selv. Her er modellen jeg fant.

 

                         Lettstrikkete baysko

 

Sokkene/skoene er strikket fram og tilbake i riller, og det eneste man trenger å kunne er helt enkle økninger og fellinger. Og så er de jo kjempesøte da!  :o)

Den ene sokken er sydd sammen, den andre er umonert for å vise hvordan den formes.

Oppskriften er på engelsk, men her kommer en liten oversettelse:

 

Babysko i rillestrikk

Garn: knapt 50 gram litt tykt ullgarn

Pinner: rette pinner # 4

Økninger: strikk 2 m i 1 m

Fellinger: På begynnelsen av pinnen tas 1. m løs av. Strikk neste m r og ta den løse over. På slutten av pinnen strikkes 2 m r sammen.

 

Sålen:Legg opp 14 m. Strikk alle pinner i rettstrikk. På pinne 1, 3, 5 og 7 økes det i begynnelsen og slutten av pinnen. På pinne 9, 11, 13 og 15 felles det i hver side av pinnen. (Det skal være 14 m igjen på pinnen når sålen er ferdig.)

 

Overdel: Legg opp 5 m. Strikk alle 19 m.(= pinne 16) Så begynner økningen til tåen. Øk i begynnelsen av pinne 17, 19, 21 og 23. Fell av 10 m. Strikk pinne 25-35 over de 13 gjenstående m. Øk 10 m og strikk alle 23 m. Fell til tåen på pinne 37, 39, 41 og 43. Fell av de siste 19 m.

 

Sy hælsømmen. Nål sammen overdelen og sålen og sy pent sammen. Snurp sammen overdelen litt slik at det passer. Du kan eventuelt hekle en rad fm + en rad krepsemasker rundt åpningen.

 

Mine sko er strikket med dobbel tråd. Jeg brukte enkel tråd til sammensyingen og heklekanten. Skoene blir penest når de strikkes fast. Velg derfor et garn som er litt tykt i forhold til pinnene.

 

 

 

  


Ny nettponcho

Jeg har strikket to nye nettponchoer. Og har fortsatt ingen selv.....

Gullklumpen ville ha en turkis, den har alt kommet i bruk. Og denne ble nettopp med en venninne hjem.

                                    Ny nettponcho

 

Den turkise er lik den forrige jeg laget av Lidl-garn. Nettponchoen på bildet er strikket i gråmelert Smart-garn.

Jeg får vel lage noen til da!  :o)


Flere pulsvarmere

Jeg har visst fått dilla på disse pulsvarmerne! Så her kommer 3 nye par....

                       Flere pulsvarmere

Denne gangen gikk de rett i vaskemaskinen på 60 grader. Det ble akkurat passe tovet.


Lysebltt Nunnun-sjal

Jeg har heklet nytt Nunnun-sjal. Utrolig mye bedre å jobbe med  glatt garn!  Denne gangen gikk det som en drøm!

                               Lysebltt Nunnu-sjal

Sjalet er heklet med heklenål # 4,5, og det gikk med ca 250 gram garn. Det er 13 mønsterrapporter i høyden. Og denne gangen laget jeg frynser.


Alle kragene mine

Her ligger alle de tre kragene jeg har strikket. De ble veldig ulike til tross for at de er laget etter samme mønster!

                            Alle kragene mine


Mini-poncho

Her kommer nok en versjon av kragen. Denne ble en mini-poncho, strikket med tredobbel tråd på pinne #10. Jeg brukte to tråder lyseblå og en tråd mellomblå. 18 mønsterraporter.

                    Mini-poncho

Har lyst til å prøve oppskriften med enda tykkere pinner, men da må jeg visst kjøpe nye.... :o(
Tror dette er "smertegrensen" i forhold til halsen, ellers må nok maskeantallet på denne delen reduseres. Men det er jo absolutt mulig!


To nettponchoer

Disse to har jeg heklet/strikket av garn fra Lidl! Mykt og kløfritt, og friske farger.

                             To nettponchoer

Begge to har alt flyttet hjemmefra! :o)


Bamsefar igjen

Her er det første av "helge-prosjektene" mine ferdig. Bamsefar poserer, noe uvillig, i  halskragen. Denne er strikket på pinne # 7 med dobbelt garn, og ble dermed nesten en mini-poncho. Vurderer sterkt å sette på frynser i spissene.

                              Bamsefar igjen

Kragen/ponchoen er sydd sammen, slik at den må trekkes over hodet. Tror jeg skal prøve ut mønsteret med 3-dobbel tråd på pinne # 10 neste gang!

Det ble litt rot med innlegget under, og jeg fikk ikke til å slette innleggene som ble feil. Men bildet kom jo til slutt!


Snn kan det g

...når man ikke klarer å bestemme seg. *flau*                                            
                  

                      


3 nye prosjekter, alle påbegynt i løpet av helgen...


To sm tryer

To små trøyer til en liten prinsesse. :o)

                        To sm tryer

Strikket i totrådet lammeullsgarn fra Nøstebarn. De er kjempe-elastiske, og garnet er mykt og deilig mot huden.


Langlue - igjen

Her kommer min (foreløpig) siste langlue.

                              Langlue - igjen

Den er vel egentlig en mix mellom den lange peruluen og langnisseluen jeg strikket tidligere: Vrangbord nederst og lang "hale" som kan surres rundt halsen som skjerf.

Til de som lurer: Nei, jeg sitter ikke oppe halve natten og strikker. Det meste av det jeg har laget i det siste er strikket med tykt garn & på tykke pinner. Og jeg strikker vel relativt fort. Har etterhvert fått noen tiårs øelse....... ;o)


Ferdig med Bnsull-jakken!

Og da var Bånsull-jakken endelig ferdig!  :o)

                          Ferdig med Bnsull-jakken!

Det tok sin tid med supertynt garn, pinne # 3 og rillestrikk. Spesielt ryggen var langdryg, da trodde jeg at jeg aaaldri skulle bli ferdig. Men det ble jeg visst likevel!  :o)

Litt morsomt måte å strikke på: Alt er strikket i ett stykke, og da jakken var ferdig med heklede knapphull og det hele hadde jeg kun 2 tråder å feste.Jeg måtte riktignok sy sammen ermene og sy i knapper, men noe avskrekkende monteringsarbeid var det jo absolutt ikke.

Den stolte mamma har ikke tid til internet, så derfor tar jeg sjansen på å legge ut jakken her. Og til eventuelle sladrehanker: Tysting medfører øyeblikkelig inndragelse av strikkekvoten for resten av året!!! Nix mere raggsokker på leeenge!
Alveluer

To nye alveluer er ferdige!

                            Alveluer

Disse er strikket med en tråd Sahara og en tråd Mamsell. Garantert kløfrie!

Jeg er visst inne i en ny alvelue-periode nå. Liker fasongen, den er artig. Og luene sitter i tillegg godt på hodet. Det blir nok flere av disse tenker jeg.


Ferdigtovet

Det gikk bra denne gangen også!  :o)

                        Ferdigtovet

Jeg var litt forsiktig og tovet pulsvarmerne på 40 grader. Dermed måtte jeg håndtove dem etterpå for å få dem passe. Neste ladning går på 60 grader!

Har fått litt dilla på disse, og det ser ut som om andre liker dem også. Men det blir kjedelig å masseprodusere, så det blir nok noen variasjoner over temaet etterhvert.


I vaskemaskinen

Akkurat nå svømmer disse rundt i vaskemaskinen min.

                    
                    I vaskemaskinen

Alle parene er strikket i Mor Aase på pinne # 7. De stripete er strikket fram og tilbake i riller.

De er raske å strikke, men det tar tid med alle frynsene. I tillegg er det litt vanskelig å brodere fint på noe som er så løst og elastisk. Men jeg håper de blir bra etter svømmeturen.


Bnsull

Denne holder jeg på å lage akkurat nå. Ja, jakken altså, ikke babyen! Men hun som som skal få den er minst like søt! :o)

                         


Jeg strikker jakken i totrådet lammeullsgarn fra Nøstebarn. Med rillestrikk og pinner # 3 går det ikke akkurat rasende fort, men jeg er snart halvveis. Og garnet er skjønt å jobbe med. Gleder meg til denne blir ferdig!


Fargerike ulltryer

Utgangspunktet var tre velbrukte og flekkete ulltrøyer strikket i Nøstebarn-garn. Alle tre var gulnet og misfarget av tran og gulp. Spesielt den ene så mindre pen ut. Den hadde i tillegg ett stort og flere små huller.

Kastes? Å langt ifra!                                   Ulltryer

Det store hullet ble stoppet med rutestopp i strikkegarnet. Deretter ble alle trøyene tovet lett for hånd i grønnsåpe. Da trutnet de, og de små hullene ble borte-vekk. :o)

Etter grundig skylling ble de farget med Kool-Aid, en pose per trøye. Jeg valgte farger jeg håpet ville dekke best mulig over misfargingen. "Verstingen", som var gulbrun over store deler av forstykket, ble farget skarp oransje. Den største trøyen ble lilla, og omslagstrøyen, som bare hadde noen relativt lyse flekker, ble bringebærrød.

Det funket!  :o)
Bortsett fra noen små brune flekker i halsen på den orange trøyen ble misfargingene nesten helt borte! Med nye knapper er alle tre nå klare for neste baby. Gleder meg til å levere disse tilbake til eieren som egentlig hadde tenkt å kaste dem. Jeg ELSKER Kool-Aid! 

Hekleluer

Disse luene har jeg "masseprodusert" i løpet av helgen. De er heklet i bomullsgarn og har en stjerne på toppen.

                                     Hekleluer

Det går jo mot lysere og varmere tider, så da er det godt å bytte ut de tykke ull-luene med noe litt mer lett & luftig!     :o)


Ferdigtovet hjerteset

Her er settet mitt ferdig tovet. Det fikk en runde på 60 grader og en omgang med en hard børste etterpå.

                                     Ferdigtovet hjerteset

Jeg erfarte at heklede kanter ikke tover så mye som det som er strikket. Men jeg er bra fornøyd med resultatet likevel. Settet ble tykt og varmt.


Baby pixie hat

Her er prosjektet mitt ferdig. Det ble en spiss "Baby pixie hat".  (oppskriften finnes litt lenger ned på bloggen)

                          Baby pixie hat

Luen var enkel å strikke, men det gikk tregt på pinne 2 1/2. Er vant til pinne # 7 og toving for tiden. :o)  Knyttebåndet tok en halv evighet.

Mønsteret er egentlig genialt i all sin enkelhet. Det strikkes fram og tilbake uten verken økinger eller fellinger. Det er de rette og vrange partiene som former luen.

Luen er strikket i multifarget Siljagarn, fargerik og frisk.


Dagens strikking

Dette har jeg strikket ferdig i dag.

                          Dagens strikking

Regner med at alle ser hva det er for noe?   *fnis*


Hjertesett

Dette settet går i vaskemaskinen nå! Så får vi se hva som kommer ut igjen....


                                        Hjertesett

Alveluen er strikket etter Hotte Huer-oppskriften, men på pinne # 7. Strikket noen ekstra omganger før øreklaffene siden strikketøy tover mest i lengden. Pulsvarmerne er de samme som de forrige, men uten frynser.


En tragisk slutt

Aldrimett er død! :o(

En dag fant vi ham død i esken. Han hadde krøpet ut av puppen sin og lå ved siden av den. En stor, tykk hårete sak med store øyne og små gråbrune vinger. Tipper han var en slags nattsvermer.

Vi har litt ambivalente følelser til det hele. Trist at han er død. Vi har jo pleiet ham og fulgt utviklingen hans siden han kom i hus som en liten grønn larve i november. Det har vært en spennende og lærerik prosess. Samtidig ble det jo helt feil å starte svermer-karriæren en februardag med mange minusgrader. Vi kunne ikke ha sluppet ham ut, og han så ikke ut som noe jeg ville hatt flygene rundt i leiligheten. Så egentlig slapp vi vel unna et ubehagelig valg.

Frøken Dings tok det hele med fatning. Aldrimett ble fraktet ned til morfar og behørig studert under leselupen med lys i. Nå ligger han der med alt tilbehøret sitt i esken; larveskinnet med munn og bein, den tomme puppen + et mumifisert kålblad. Foreløpig får han ligge der, mens Frøkna vurderer om han skal begraves eller sendes inn til Newton!

Og så var den soga slutt!

"Strikketj"

Her er forsiden på boken.  Det viser hvordan Peru-luen egentlig skal se ut.

                                  

                                             

 


Jeg syntes luen ble veldig romslig, så derfor strikket jeg den på ett nr tynnere pinner. Den er såpass tung at den bør sitte godt på hodet. Og jeg "jukset" enda mer: I oppskriften er luen strikket på rette pinner og sydd sammen etterpå. 150 cm glattstrikk fram og tilbake - nei takk! Jeg strikket hele luen på ermepinne og slapp alt monteringsarbeidet.

Lena Blidell skriver i boken at oppskriftene hennes er ment som inspirasjon, slik at man kan videreutvikle dem og lage sine egne modeller. Så da må jeg vel være midt i målgruppen! :o)


Peru-lue

Denne luen er strikket etter et mønster i Lena Blidells bok "strikketøj".  Min variant  er strikket i svart Mor Aase-garn og tovet på 40 grader. Den passer nok best til et barn etter tovingen.


                             Peru-lue

Lena Blidell har veldig fine modeller, en utrolig kreativ dame! Dessverre er hun ikke like flink til å få dem forståelig (eller riktig !) ned på papiret. Det var irriterende mye feil i oppskriften, noe som førte til en del eksperimentering og opprekking før luen ble som den skulle. Og den er ikke helt lik originalen nå heller. På bildet i boken har luen lange øreklaffer. Følger man oppskriften blir de bittesmå. Regner med at hun glemte å ta med at det skulle strikkes noen pinner før fellingene begynte. Min variant er en mellomting, jeg liker ikke så store øreklaffer. Partiet med økninger mellom "halen" og selve luen stemte heller ikke. Så der måtte jeg også lage min egen løsning.

Konklusjon: Gode designere bør alliere seg med gode korrekturlesere! Siden hun henvender seg til unge og uerfarne strikkere er det spesielt viktig at oppskriftene stemmer. Å strikke 130 cm "hale" for så å kjøre seg fast i en feil i mønsteret og ikke få luen ferdig kan drepe entusiasmen hos enhver ivrig nybegynner. Og da blir det jo helt imot sin hensikt.


hits