Motgift

Selv en akryl-forsker trenger noen avbrekk. Og da en pose med restegarn i Safir dumpet ned på stuebordet mitt ble fristelsen for stor. Niesen min hadde ryddet rommet sitt og funnet en pose med garn og pinner i. Lykke!

 

Ingen magebelter i posen, men Safir kjenner jeg igjen uansett. Dvs, det kan være Vestlandsgarn også, de er jo identiske. Uansett - ULL!!! *lykke*

 

Først ut ble nok en piratkopi av denne luen: 

http://www.ravelry.com/projects/mimouna/zongpai---a-drop-stitch-slouch

 

 

Pinne # 3.5, 63 gram og 112 masker. 

 

 

 

Litt bjørkeløv fra hagen passer vel i mai. Vi jobbet utendørs den halve dagen vi hadde sommer, og da fikk noen kvister bli med inn. 

 

 

 

Og så ble noen hvite og rosa rester til denne luen: 

http://www.ravelry.com/projects/mimouna/drips

 

  

Siden det var knapt med garn ble det barnestørrelse. 104 masker på bråtet, 112 på selve luen. Pinne # 3.5. Jeg måtte grave i posen med trådstumper for å finne nok rosa til dusken, så der ble det noen ekstra sjatteringer. 69 gram.

 

  

Luen passer forsåvidt til meg også, men da blir den helt tettsittende. Synes den er finest når den poser seg litt. 

 

Her er det surt og kaldt igjen, og ute øsregner det. Så jeg har NORA-skjerfet surret rundt halsen og varm kakao i koppen, brrrr. Skjerfet begynner å se litt slitt ut etter bare noen dagers bruk, garnet flusser seg veldig lett opp.  Så det blir nok et engangsbekjentskap. Strikker svart Angry Birds-lue til Klumpen av det nest siste nøstet. Den varer vel ut sesongen, og til høsten er det sikkert noe nytt som danker ut de sinte fuglene uansett. Da får jeg i alle fall testet ut slitetstyrken på garnet, hehe. 

 

Ha en fin lørdag.  :o)


Striper til hele familien

I alle fall et skjerf på deling.  ;o)

 

 

Klumpen & Mulle.

 

 

Mamma.

 

 

Og meg. Jeg klarer visst alltid å kræsje antrekk med helt feile kombinasjoner av farger og mønstre, hehe. 

 

Jeg ble altså endelig ferdig med alle stripene av NORA-garnet. Brukte 7 farger, droppet hvitt og svart. Sjalet ble passe langt, siden det er så tykt og bredt hadde det blitt for voldsomt å surre det flere ganger rundt halsen. Dessuten ble det jo tungt, her gikk alle alle de 350 grammene med. Knuter på innsiden, EN tråd å feste i hver ende. *fornøyd*

 

http://www.ravelry.com/projects/mimouna/teststriper

 

Sjalet er overraskende behagelig i bruk. Det er mykt og passe varmt. Jeg gikk faktisk rundt med det en hel dag innendørs. Perfekt for fru Frysepinne.  Men strikkingen har ikke vært helt uten komplikasjoner da:

 

- Mammaaaa, garnet følger etter meg!

Klumpen prøvde desperat å komme løs etter å ha sittet på strikketøyet mitt som lå i sofaen. En hel kveil med tråd sugde seg fast til fleecebuksen hans og ville ikke slippe taket. Da jeg kom løpende for å redde situasjonen hengte det seg fast i meg.

Ingen tvil - jeg blir super-tiltrekkende i dette skjerfet.

Ikke fullt så morsomt - hybelkaniner og annet rusk og rask kommer trillende over gulvet og hopper opp i fanget mitt mens jeg strikker. Absolutt ALT kleber seg fast til dette garnet.
Konklusjonen så langt: Nora er et usedvanlig klengete garn. Spargarnet er mindre innpåslitent, og dessuten bedre å strikke med. 

Mange er veldig opptatt av at akryl er så brannfarlig. Har surfet litt rundt for å finne fakta og ikke bare synsing. Og det med tekstiler og brannfare var i grunnen veldig interessant.

Den fibertypen som stod for de mest omfattende brannskadene var plantefibre, altså bomull, lin og viscose. De er lettantennelige, og flammene sprer seg raskt. 

Syntetiske fibre er vanskeligere å få fyr på, men når de først brenner smelter og drypper de og kan derfor gi veldig stygge skader. Mange av dem brenner KUN i kontakt med åpen flamme, og slukner straks tennkilden fjernes. 

Animalske fibre er tungt antennelige og brenner dårlig. 

Det ALLER VERSTE er blanding av plantefibre og syntet. Plantefibrene brenner godt, og vedlikeholder dermed flammene så de syntetiske fibrene smelter. Bomull- og akrylmix er dermed mye farligere enn fibrene hver for seg. 

Lodne eller hårete garn/stoffer brenner mye bedre enn glatte, uansett fibertype. 

Ellers varmer akryl, også i våt tilstand, mens våt polyester blir kald. Så da fikk jeg en ny ting å teste ut. En sokk av hver sort kanskje? 
Fortsatt ikke ferdig med forskningsprosjektet mitt. Men nå har jeg en lue i ull på på pinnene. Etter å ha strikket opp en drøy kilometer syntet synes jeg at jeg fortjener det. 
Fin fredag!  :o)

Nesten rakettforskning

Akrylforskning er jo også spennende. *fnis*  Tråden på Uformelt ruller videre: http://www.uformelt.net/bakhagen/showthread.php?t=17375

 
Nora-garnet er i ferd med å bli  et stripete skjef til fruen selv. Det skal brukes, vaskes og analyseres.

  

Så langt har jeg kommet til at det nok IKKE er samme garn som det fra Sparkjøp likevel. Dette er virkelig "cotton like". Det er glatt å strikke med, jeg blir sliten i hendene. Det blir heller ikke så jevnt som Spargarnet. Og så er det SINNSYKT statisk! Tråden henger seg fast i hendene mine, i klærne og overalt. Må dra den løs, og vips hopper den nærmest på meg igjen. 


Spent på om det gjør meg ekstra tiltrekkende når jeg bruker skjerfet da. 
Ha en herlig søndag! 

Lang nese

Lue nummer to av Spargarnet er ferdig. Det ble denne: http://www.ravelry.com/projects/mimouna/genmaicha/photos

 
Mønsteret er en av mai-luene i alongen på Uformelt. Jeg strikket med 128 masker siden garnet er tykkere enn originalen. Pinne # 3 og 3,5. Luen veier 78 gram uten dusk.

  

Farger som både far og sønn i huset likte, men den er for stor til Klumpen, og pappaen bruker ikke poseluer. Så her prøver fruen seg som modell selv. 

   

Coop Obs har tilbud på et nytt garn fra Gjestal denne uken; Nora. Fine farger og bare 7.50 for nøstet. Så jeg ba gemalen plukke med noen nøster til meg.

 

Jeg har visst oppdradd ham for godt, for da han ringte hadde han tre nøster av hver farge i handlekurven. - Æææææh... Jeg så plutselig hele garnbudsjettet forsvinne i akryl, og jeg som skal på salg hos Garnstudio. Så jeg fikk begrenset det til ett nøste av hver farge. Enten var noen farger utsolgt, eller så plukket han vekk de han ikke likte. Jeg endte i alle fall opp med disse ni:

 
Men jeg fikk lang nese. Dette er så godt som identisk med Spargarnet, bare med et litt finere magebelte. Ikke helt samme farger heller riktignok, men det kjennes ut som samme kvalitet. Nora-garnet virker fastere spunnet, men det kan være tilfeldig. Tipper Gjestal har produsert SparKjøp sitt garn også.  Og ett poeng til mamma - det står på "cotton like" på etiketten.

 

Spargarnet er merket som polysester, Nora som akryl. Her måtte jeg sjekke opp i faktaopplysninger, og det er IKKE samme fiber. Akryl skal brenne godt og smelte. Polyester skal smelte, men slutte å brenne straks tennkilden fjernes. Så da klippet jeg en tråd av hver og fant fram fyrstikkesken. Trådene brente på akkurat samme måte og etterlot seg hver sin lille svarte klump. Absolutt ingen forskjell. Så nå lurer jeg på hvem som tuller, Gjestal eller jeg? Skal strikke litt med det nye garnet og se om det oppfører seg ulikt i bruk.

 

Mange er opptatt av brannfaren ved bruk av syntetiske tekstiler. Her er en nyttig side: http://snl.no/brannfarlige_tekstiler  

  
Nå må jeg visst teste ut Thea fra Europris også mens jeg er i gang. Men da kjøper jeg det selv, i litt moderate mengder. For det er absolutt ikke "cotton like", det minner mer om gode gamle 70-tallet. Ekte akryl for pengene.

 

Da er det loppekassen, i morgen er det messe. Håper ikke alt blir med hjem igjen, det begynner å bli trangt på loftsboden. Kremt. 


Tiddelibom og huttemeitu!

Det er SNØSTORM igjen. Nå synes jeg det holder snart. Selv om været øker sjansene for å selge luer på messen i morgen betraktelig.

 

Lørdag 4. mai er det vårmesse hos SESAM på Nesttun, klokken 11.00 - 15.00.

Ta gjerne turen innom hvis du er i nærheten! :o)

 

Litt nytt fra strikkepinnene: 

  

Pannebånd med sløyfe, litt stort til Dukkeba. Egentlig er det voksenstørrelse, men da blir det fryktelig trangt. Heldigvis er det enkelt å forstørre. 

http://www.ravelry.com/projects/mimouna/bow-headband

 

Jeg brukte en tråd opprekket Smart (trur eg) + en tråd Regia Stretch. Pinne # 4 og 5. Sløyfe i enkel tråd Smart, og jeg strikket den i glattstrikk istedenfor riller.   

 

 

Ikke verdens beste oppskrift, det blir stygge hull der man snur og strikker tilbake. Spesielt siden man snur to ganger på samme sted. Så jeg brukte wrap & turn + at jeg strikket en omgang og plukket opp wrap'ene før jeg speilvendte hele mønsteret. 

 

 

Denne luen har jeg kikket på lenge:  http://www.dustorealpakka.com/vaare-oppskrifter/maskerader/maskerader-nr-6/rillestrikket-lue-og-skjerf-med-kiler/

 

Jeg brukte Smart til min versjon, og det funket greit. Pinne # 3.5.

 http://www.ravelry.com/projects/mimouna/triangular-hat-and-scarf---mr6-13

 

Enkelt mønster å huske, og du strikker bare i vei til den er passe vid,

 

 

Litt for stor til Klumpen. Den hadde nok passet med en eller to færre kiler. Dusken gjør at spissen bretter seg pent ned.

 

Fargene er ikke så grelle som de ser ut til, det er dyp rød og marineblå. 

 

 

Og så var det Dukkebas tur igjen: http://www.ravelry.com/projects/mimouna/hjertelue

 

 

Her er jeg i gang med et lite eksperiment. Vi hadde nemlig en interssant diskusjon om AKRYL inne på Uformelthttp://www.uformelt.net/bakhagen/showthread.php?t=17375&highlight=akryl

 

Så denne luen er strikket av SparGarn, 100% polyester. Her skal ingenting forbli uprøvd. *fnis* 100 meter/50 gram. Fine, duse farger og veldig grei pris. 

 

Jeg brukte pinne # 3 og 3.5. Her finner du mønsteret: 

http://www.hobbykrok.blogspot.no/2012/12/hjertelue-oppskift.html#more

  

Garnet er tungt, matt og helt uten spenst. Kan faktisk minne om melkegarnet, men det er ikke like mykt og dessuten mye tykkere. Mamma kjente på den ferdige luen og nektet å tro på at det ikke var bomull. 

 

Det var vanskelig å feste trådene, jeg måtte tråkle dem mange ganger fram og tilbake for at de ikke skulle løsne. Merker at garnet lett flusser seg opp, så det er nok ikke lurt å bruke det til slite-plagg. Det var overraskende godt å strikke med, også til flerfarget mønsterstrikk. Resultatet ble jevnt og pent. 

 

Da gjenstår pyro-testen (mohaha) og å se hvordan garnet fungerer i bruk og etter vask. Tror jeg må strikke noe i Klumpen-størrelse, for han er flink til å "kvalitetsteste" luer. De får både sølebad og blir rullet i granbar og mose. Heldigvis har jeg mer garn.  ;o)

 

Skal ta for meg flere slike syntet-garn, gøy å leke forsker. Neste ut tror jeg må bli Nora fra Gjestalhttp://www.gjestal.no/index.php?option=com_content&view=article&id=105&Itemid=237

 

Da ønsker jeg alle en fin fredag! 

 

 

 

 


hits