Votter for liten og votter for stor

Det var en gang

en liten mus som frøs så fryktelig. Det var en bergensmus, så han var vant til regn, ikke til snø og mange minusgrader. - Brrrrrr! sa den lille musen og hutret og skalv der han gikk.Men hva var dette?Noe tykt, mykt og varmt lå plutselig rett foran ham i snøen.- Åh, nå var jeg heldig! En sovepose!Den lille musen krøp godt ned i votten, og der sover han nok helt til neste år. 

Og snipp, snapp, musesnute, så fikk den historien også en lykkelig slutt.  :o)


Så kom altså uvenn-vottene til nytte likevel. For du trodde vel ikke at jeg hadde glemt dem? Å neida!

Den ene votten var jevnere tovet enn den andre, så da vrengte jeg den styggeste og brukte den som for i den "pene". Jeg heklet dem sammen i skaftet med en rest av Jumbo Mohair i lyse-lyse-turkis. (Nesten hvitt, det er samme garn som jeg brukte til snømannen) De verste hullene ble kamuflert med heklete snøfnugg. Dermed var jeg stolt eier av en enslig, tykk og myk kjempevott. Hurra!

Husker du de små garnrestene som var stappet inni heklegarnnøstene? Noen av dem ble transfomert til en mus, akkurat passe stor til å få plass i votten. Alt garnet er ull. Og så "lånte" jeg en rosa perle fra Gullklumpen. Musen er strikket uten oppskrift, og jeg har brukt strømpepinner for å slippe å sy den sammen. Ansiktet fikk jeg inspirasjon til her: http://au.lifestyle.yahoo.com/better-homes-gardens/craft-decorating/craft/article/-/5832162/little-knitted-mice/

Nå skal lille herr Mus få sove godt og varmt helt til våren kommer.

Og så har jeg visst glemt å blogge enda et par votter.Bella's Mittens til Gullklumpens venninne. Disse er strikket i Gullgarn fra SparKjøp. Det var overraskende godt å strikke med, mener å huske at det har vært mer knirkete før? Det eneste minuset var at det er vanskelig å feste trådene skikkelig, garnet var veldig glatt. Satser på at disse overlever både snøballkriger og bergensk vinter. (Som er ekstra kaldt regn. Brrr!) Både mine og Klumpens votter i ubehandlet ull har tovet til det ugjenkjennelige i bruk, sukk. 

Vottene er GRÅ og ikke grumseburgunderbrune. Nok et pek fra mitt ikke så samarbeidsvillige kamera. Her synes fargen bedre:Hvitløk fordi det er en vampyrfilm. Mulig jeg er helt på jordet her?  For Bellas vampyr er visst snill? Jaja, vottene er gitt bort så flere bilder blir ikke aktuelt.

Her finner du votteoppskriften: http://subliminalrabbit.blogspot.com/2008/12/bellas-mittens-updated-pattern.html 

Kos dere på årets siste dag! 

Litt mer småplukk :o)Jammen rakk jeg desemberskjerfet også! Det tok bare noen kveldstimer, og jeg fikk brukt opp to hesper som jeg ikke hadde hatt noen plan for. Aner egentlig ikke hvorfor jeg kjøpte det, for jeg er ikke så veldig glad i kjempetykt garn. Eller jo, det var visst til halv pris...  *kremt*I alle fall, her er to hesper Balder fra Viking Garn transformert til et tykt og varmt fletteskjerf. Jeg brukte pinne # 8 og syntes det ble mer enn bredt nok uten å plusse på ekstra masker. Skjerfet i oppskriften veier 600 gram, får nesten kvelningsfornemmelser bare ved tanken på å ha noe så tungt surret rundt halsen.
Garnet er helt svart, umulig å fotografere så mønsteret kommer fram. Etter litt billedredigering ble det grått, men her synes i alle fall fletten. Jeg speilvendte den etter første hespe, så da ble det en stor O midt bak. Dvs, O-en forsvinner under kneppingen. Jeg laget nemlig knapphull og sydde på knapper i siden fordi skjerfet ble litt kort. Synes det ble veldig tykt å knytte det uansett, så jeg er fornøyd med denne løsningen.Og så har noen rester av Gullgarn blitt til nok en babylue, stripete denne gangen. Da var det garnet oppbrukt.Nå nærmer det seg ny oppdatering om uvennvottene!  De blir fine de!  *smil*


Fantasialong 2010 på HobbybodenJeg skulle jo styre unna alonger neste år, men denne må jeg være med på likevel. Ikke noen en gang i måneden-forpliktelser og veldig fritt hva man vl lage og hvor mye man gjør ut av det.

Regler:
* Man får et tema og skal utifra det lage noe. Enkelt
* Man kan strikke, sy, hakke, tegne, male, gimpe, fotografere, brodere, kombinere teknikker osv.
* Man har to måneder på seg. Resultatet skal blogges, de som ikke har blogg kan sende bilde til meg så legger jeg det ut i visningstråden.
* Man har ikke lov til å hinte, vise eller fortelle om det man lager underveis!
* Vi starter 1.1.10, tema legges ut lille julaften så vi kan tenke og kose oss med tema i jula.
* Neste tema kommer medio mars.
* Man kan melde seg på til neste tema, men lille julaften stenges påmeldingen til første tema.

Her er  første tema:
livet er en vei du ikke trenger å gå alene, håper du ser det.
veien er fylt med smerte, sorg, latter og glede.
livets vei har så mange kryss at du garanter går feil en dag.
bare husk at når noen andre har gått feil, så ikke bær nag.
alle kan trå feil, selv jeg og du gjør det før eller siden.
den gang det skjer, husk all den fantastisk tiden.
ikke bruk tiden din på og se i bakken, være trist og lei.
det er så utrulig mange som er glad i deg.


perjorunn arrangerer denne runden. Her finner du henne:
http://perjorun.blogspot.com/

Jeg strikker jevnt og trutt, men det er dårlig med fotolys for tiden. Dårlig med kvalitetstid alene med pc-en også, hehe. Så det kommer nok masse nytt om en stund når hverdagene er tilbake. Nyt resten av fridagene! 

Beklager teknisk feil

Ojda! Aner ikke hva som skjedde med skriften i forrige innlegg, men jeg klarer ikke å fikse det. En klåfingret treåring  trykket på ett eller annet på pc-en, og så var det pluselig bare sånn. Ser ut som om jeg må skrive alt på nytt igjen, og det har jeg ikke tid til akkurat nå. Så da får dagens lille utfordring bli å stave seg gjennom gigabokstaver som står halvveis oppå hverandre.  :o)

Noen  som vet hva som kan ha skjedd?

Desemberluer

Desember er absolutt ikke den beste along-måneden. Det skjer så mye annet, og da blir slike prosjekter fort utsatt. Men nå har jeg i alle fall strikket luene fra både www.uformelt.net og www.hobbyboden.com

  http://www.pickles.no/from-norway-with-love-winter/Først ut var From Norway with love fra Picles. Jeg brukte opp noen feilkjøpte nøster Gullgarn (Sånn går det når man sender menn for å kjøpe garn. Grått eller mørk lilla sa jeg. Og fikk syrin. Jaja....)

Siden jeg bare hadde to farger valgte jeg å bytte bunnfarge og "hjertefarge" oppover luen. Det holdt med 3 rader, da var den mer enn lang nok. Stor og baggy ble den også. Jeg la opp 80 m på pinne # 6 og økte til 90 etter vrangborden. Fortsatt litt usikker på om den skal få dusk. Får bestemme meg før restegarnet forsvinner, hehe...Yndlingspyjamasen matchet visst ikke helt fargene i luen.  *fnis*

Neste prosjekt ble Really Warm Hat: http://www.ravelry.com/patterns/library/really-warm-hat#Jeg hadde ikke liten rundpinne eller strømpepinner # 10, så da tok jeg de siste nøstene Gullgarn og pinne # 6. Med 56 masker ble de sånn ca størrelse 6 mndr, men de er veldig elastiske. Droppet duskene (jeg hater å lage dusker) og heklet heller noen små blomster. Luene fikk også en liten heklekant nederst + knyttebånd. Ett nøste holdt akkurat til en lue. Og grunnen til at jeg strikket to er at tvillingene er født nå. Det ble to jenter, så da blir det kanskje søte små rosa plagg framover. Jippi!  Dukkeba er modell enn så lenge, ute i snøen.


Snille Lise!

I oktober var det flere som blogget hver dag hele måneden. Jeg fulgte med på Maries blogg, veldig spennende med små daglige rapporter om smått og stort. http://www.mariefriis.com/

Nå i desember er det også flere som blogger hver dag, blant andre Lise. http://www.lises.net/blogg/  Hun har i tillegg konkurranser der man kan vinne fine småting. Jeg var heldig og vant 3 skumle, ildsprutende drager:Frk. Gullklump var kurèr og bragte dragene trygt hjem. Og de hadde jammen fått følge av en pose med garn også! 10 nøster Sirdar Salsa, 50% merinoull og 50% akryl. En flott oransje farge som nok blir ny jakke til Klumpen. Har vel nevnt et par ganger alt hva som er yndlingsfargen hans.  :o)Oransje jakke med drager på ryggen. Det blir bra!

Tusen takk til Lise for en kjempefin overraskelse! 

Småplukk

Det dukker stadig opp "bestillinger" fra diverse familiemedlemmer som skal gi bort gaver. Det enkleste (for dem) er jo selvsagt at mor strikker. 

Gullklumpens venninne ønsket seg leggvarmere. Det skal hun få.  :o)Auberginefarget ullgarn, en umerket hespe fra lageret mitt + et nøste grått Ullteppegarn. Sistnevnet ble brukt dobbelt. 60 masker på pinne # 3,5 og blåbærvaffelmønster. Mottakeren plukket ut garnet selv, så da satser vi på at disse blir godt mottatt.

Gemalens venner er produktive for tiden, det dukket jammen opp enda en baby. Jente denne gangen, og heldigvis hadde jeg noe på lager til både prinsessen og foreldrene. Storesøsteren måtte jo også få sokker, så da røk det til et nøste uvenn-raggegarn.

Gjett hvem som lette gjennom hele lageret flere ganger på jakt etter en hvit babylue? Den ble visst solgt på julemessen den, hehe. Jaja, jeg fant heldigvis en annen lue.36 masker på pinne # 3,5.

Klumpen leser ofte over skulderen min når jeg surfer på nettet, og han KREVDE å få en sånn snømann.Her har han klatret opp i en palme for å speide etter snøen som falt i fjor. Eller noe sånt...

Harde fakta: Uvenngarn. (selvsagt) Selve snømannen er strikket på pinne # 3 med Jumbo Mohair. Bøllefrøet hang over meg mens jeg strikket og lurte på om den ikke snart var ferdig?

Flere prosjekter er på pinnene, driver litt vekselbruk her. Votte-oppdatering underveis! 

Fortsatt ikke i mål

Da har vottene hatt TRE omganger i vaskemaskinen. Først sammen med klesvasken på 60 grader. De kom ut lett tovet.

Ny runde på 60 grader, denne gangen kun sammen med en tennisball. Fortsatt lett tovet. Noen partier,  spesielt der flekkene var, hadde ikke tovet i det hele tatt.

Ny runde, kokvask sammen med tennisballen. Jeg vrengte dem først slik at innsiden kom ut.

Haha. Ingen særlig forbedring, men fargen forsvant.  :o(

006

Se forskjellen på vottene og resten av nøstet da!

004

Her ses tydelig at noen partier tovet og andre ikke. Snodig, for jeg merket ingen forskjell på garnet mens jeg strikket.

007

Tja, hva nå da? Skal man si at uvenngarnet vant denne runden? Det gjorde kanskje det. Men krigen er fortsatt ikke over. Nå henger de til tørk, og jeg legger skumle planer. SÅ lett slipper de ikke!

Vottene er forresten kjempemyke og deilige. Det hadde jeg ikke ventet, for utgangspunktet var absolutt ikke noe mykt.

Fortsettelse følger!   :o)

The worst is yet to come

Trodde du at AKRYL og klumpete effektgarn i 80-tallspasteller var det verste? Å neida. Det verste garnet i pakken var faktisk av ren ull. Lys gråblå ull til og med, ikke noen fæl farge engang.

Et steinhardt nøste opprekksgarn fullt av knuter og flekker. Hva i all verden lager man av det? Plagget det kommer fra må ha vært velbrukt, for garnet var godt slitt. Og på det meste var det 4-5 knuter per meter. Jippi!

Jeg fant raskt ut at det eneste realistiske var å strikke noe som skulle toves hardt. En liten pøvelapp tovet seg greit, så da la jeg opp til votter. Se så vakre:

004

Disse ser faktisk bedre ut på bilde enn i RL. De mørke flekkene ER helt ordentlige flekker.

Da jeg kom til en stim av tett-i-tett-knuter var jeg like ved å gi opp. Men etter å ha fjernet noen meter ble det heldigvis bedre. Så nå er første vott minus tommelen ferdig. De er SVÆRE, satser på minst to runder på 60 grader. 

006

Det mest fascinerende er i grunnen at noen har tatt alt arbeidet med å prøve å gjenvinne dette garnet. Det er fullt av bittesmå stumper av oppsprettet sytråd. Så noen har altså sprettet opp maskinsydde sømmer, rekket opp, knyttet ørtenogfjørti knuter på tråden og nøstet den opp.  Da kan jeg jo ikke bare KASTE det. Satser på at både knuter og flekker blir tovet bort. Hvis ikke får monsterkaninene nye luftige soveposer m/lomme. *fnis*

Og for de som savner akrylen i dette innlegget, her kommer den:

001

Gjett hvem som skjuler seg her?

Jeg strikket denne som en stor utgave av babyluene. Samme mønster men flere masker og tykkere pinner. Alle masketall delelig med 8 går bra. Her har jeg brukt tykk hvit akryl og pinne # 5. Synes fellingen blir så fin.

Mamma adopterte luen straks den var ferdig. Hun LIKER akryl, synes ren ull blir for varmt. Det samme sa faktisk flere av kundene mine da jeg var på messe på eldresenteret. De ville ha akrylplaggg fordi det var så lettstelt og ikke klødde. Vel, da får de få det de vil ha da.  :o)

Så var det tilbake til monstervottene!

Sukkerspinn

001

Akkurat nå er jeg ekstra sur på kameraet mitt. Dette skjerfet minner om sukkerspinn i RL og om hjernemasse på bilde. Æsj.

005

Garnet er - selvsagt - fra kassen jeg fikk av AnitaK. Midt blant all akrylen lå en halv hespe av noe fluffy og loddent noe. Rimelig sikker på at det er samme type garn som jeg sendte avgårde i min forrige uvennpakke, bortsett fra at det var kongeblått. Dette er lekkert kremhvitt. Ull/mohair med en blank kjerne av viscose hvis jeg ikke husker helt feil. Ikke noe syntet i alle fall. Det er et gammelt Dale-garn, husker ikke navnet i farten. Goya eller noe sånt? Garnet er i alle fall kjempetynt, men det trenger tykke pinner. På pinne # 4 ble det bare flokete klumper, dette skjerfet er strikket på pinne # 12,5! 12 masker i bredden, rillestrikk til tråden tok slutt. Det ble faktisk grei lengde på det. Meg og Mette Marit. *fnis*

003

Det er kjempemykt også, trodde faktisk at det skulle klø. Men det er alt i bruk.  :o)

006

Kameraet mitt er nok i ferd med å ta kvelden. Blitzen virker ikke mer, dvs noen ganger virker den alt for godt. Så bilder tatt innendørs blir enten svarte eller nesten hvite. Det eneste som funker er å stable det jeg skal fotografere opp i vinduet i løpet av de få timene vi har med dagslys. Likevel blir de fleste bildene kornete og uskarpe. Så nå hintes det vilt om at jeg ønsker meg nytt kamera. Vi får se. Kanskje blir det en tur på januarsalget?
 
Dobbelthaken kan jeg vel ikke snakke meg bort fra, men jeg har IKKE skjegg altså!  :o(

Jeg er inne i en stim av hvite prosjekter nå, kanskje et underbevisst ønske om snø? Vel, det kommer snart mer. Strikket av uvenngarn selvsagt. Hvis noen lurte.  *fnis*


Hals á la Mimouna

En av de kjekkeste tingene med uvenngarn er at det ikke er krise om det man strikker blir mislykket. Blir det ille nok kan det faktisk vinne hele uvennkonkurransen, hehe. Og blir det bra er det jo helt supert å få til noe brukbart av garn som egentlig var avskrevet. Et perfekt utgangspunkt for å eksperimentere!

Det var mye akryl i esken fra AnitaK, både "ren vare" og i blanding med andre mer eller mindre tvilsomme fibre. Ikke alt fristet like mye. Men jeg fant nå fram heklenålen og lekte meg litt. Begynte med planer om et lite skjerf, men det ble raskt klart at det ville bli vel kort. Så da endte det som denne lille halskragen. Skrev ned mønsteret hvis noen vil lage maken. Du kan få velge garn selv.  *snill* Tror et nøste tynn alpakka hadde blitt perfekt.

013

Lekkert med knallgul T-skjorte, jeg vet det. Men jeg har hjemme-med-forkjølet-barn-dag og hadde i utgangspunktet ingen planer om å leke modell. Og så gadd jeg ikke å skifte. *lat*


Mimounas halskrage

Heklenål # 4.5 og garn som passer til, ca 50 gram. Bruk gjerne garn som er beregnet til pinne # 3 eller 3,5, det blir best hvis kragen ikke er for tykk og fast heklet. 

Legg opp 34 lm, snu med en lm. Hekle halvstaver fram og tilbake, snu hver rad med en lm. Det blir 34 halvstaver i bredden. Hekle til hele stykket måler ca 70 cm. Brett det slik at den ene kortsiden ligger kant i kant med enden av langsiden på den andre siden. Det blir da en spiss foran. Den andre kortsiden skal festes sammen med den andre langsiden på undersiden. (Se på bildet, ikke verdens beste forklating dette her...) Hekle en rad fm rundt det hele gjennom begge lag. Viktig at denne kanten ikke strammer! Fortsett med en rad picoter rundt: *1 fm, 3 lm, 1 fm i første fm hopp over 1 lm* Klipp av tråden og fest godt. Brett ned den øverste kanten som krage, pynt eventuelt med hekleblomster, knapper eller det du vil ha. Ferdig!  :o)

Dersom du vil ha picotkant langs den øverste kanten også må du hekle denne fra vrangen siden den skal brettes ned etterpå. 

009      011  

Kragen går ned i en spiss foran og varmer godt i utringningen.

008

Du kan like gjerne strikke et rektangel med samme mål og hekle/sy det sammen på samme måte. Jeg har tenkt å leke videre med utgangspunkt i denne prototypen.

Jeg er forresten litt overrasket over resultatene fra "pyroman-leken" min under kjøkkenviften. Jeg har tent på tråder av diverse garn for å sjekke ut fiberinnholdet. Og selv REN akryl brenner overraskende dårlig. Med god avtrekk burde det jo flamme opp, men det gjør det ikke. Det smelter ja, men bare akkurat der flammen er. Og straks jeg slukker lightereren slutter det stort sett å brenne også. Bomull er faktisk det som brenner best etter mine erfaringer. Tror kanskje at polyester og fleece er skumlere enn akryl når det gjelder brennbarhet, uten at jeg skal påstå et det IKKE er brannfarlig. Et pelsgarn var også merket med at det var brannsikret. Lurer på hvordan de gjør det? Kanskje jeg har asbestgarn i samlingen min? *grøss* Strømpegarn med nylon i både brenner og smelter, bare sånn til info. Så fordommene mot akryl er kanskje litt overdrevne, samtidig som naturfibre absolutt ikke er brannsikre. Uansett greit å være forsiktig nå når vi er inne i årets verste brannmåned.

Dobbelt opp en gang til

Da er tvillingsettene ferdigstrikket, skylt opp, pakket og sendt avgårde.  :o)

tvilling

Turkis har jeg gitt opp å ta bilde av. Men det siste settet har altså skarpe, klare farger i turkis, lime og lilla. Jeg brukte opp rubbel & bit av det sjøgrønne Frøya-garnet fra Felisis uvennpakke. De siste meterne ble til snodde knyttebånd.

page

Luen øverst i hjørnet ble strikket i gårkveld. Det var to små nøster av et tungt, bouclè-aktig garn i pakken fra AnitaK. Tipper det er viscose? Det brant i alle fall dårlig og gav porøs, nesten luktfri aske. Tror jeg må ta meg et kjemikurs, hehe. For her brennes, sniffes og studeres garntråder daglig for tiden. Man må jo det når nesten ingenting har magebelte. Jeg trodde det skulle bli Klumpen-størrelse på luen, men den passet et voksent mannehode. Dermed ble den med i pakken som ekstragave til den vordende tvillingpappaen. Siden man ikke kan la hjerter blø måtte mammaen selvsagt også få noe. Trenger jeg å si at pulsvarmerne er i uvenngarn? (De har vært blogget før altså, jeg har fortsatt ikke motor på strikkepinnene.)

Det flerfargete Frøya-garnet er det eneste som IKKE kommer fra en uvennpakke. Det vant jeg faktisk inne hos Magiske Pinnar i sin tid. Nå er det ene nøstet borte-vekk.

Uvenngarn er gøy det, og jammen er mye av det både fint og brukbart. Flere prosjekter på pinnene! 

Ha en god uke!

Jeg ser dobbelt!

Ikke så rart kanskje, for jeg strikker til tvillinger. En venn av gemalen venter to små, med hjelp av kona regner jeg med. Og jeg har fått i oppdrag å strikke. Ikke så lett når jeg ikke kjenner foreldrene, ikke vet kjønn på babyene eller hvor store de er estimert til å bli. Sånne detaljer spør nemlig ikke mannfolk om. Sukk.

Sokker og luer i nøytrale modeller og farger er vel relativt trygge ting å strikke da. Først ut ble to par av disse: http://www.ravelry.com/patterns/library/ribbed-far-away-baby-socks# (Helt enkle sokker med short row heel for de som ikke kommer inn på Ravelrylinken.) Jeg fant et halvt nøste grønt ullgarn i kassen fra AnitaK, det holdt akkurat. Knapt en halv meter garn igjen da siste sokk var ferdig.

001

Ta vekk blåskjæret så nærmer du deg riktig grønnfarge. Nytt kamera står på ønskelisten!!!

Det er størrelse 0-3 mndr, men jeg synes de ser bittesmå ut. Nå er vel tvillinger ofte litt mindre enn single babyer, så vi får håpe at de passer likevel. Men jeg er i gang med to nye par som blir litt større.

003

Og så var det luene. Bittesmå de også. Jeg tok utgangspunkt i dette mønsteret men brukte tykkere pinner og flere omganger: http://carissaknits.blogspot.com/2007/07/preemie-hats-for-charity.html  Garnet er BINGO fra Hovland Ullvarefabrikk, også fra kassen jeg fikk. Det var mykt og godt, så da tok jeg sjansen selv om det inneholdt akryl. Vet ikke hvordan ullvaskferdighetene er hos mottakerne, disse skal nemlig reise utenlands. Dumt hvis ting blir ødelagt i første vask liksom. Så da blir det nok superwash på neste sett. At babyplagg vokser er jo ikke det verste som kan skje heldigvis.

004

Er de ikke søte? Alt blir i grunnen veldig søtt i så små størrelser. Fellingen på luen ble pen, den "låner" jeg nok ved senere anledninger også. Og så måtte jeg bare vise fram den nydelige oktoberkaktusen min. Liker så godt den sarte rosafargen.

Ha en fortsatt fin uke!

I rute!

52parsokker

Par 25 og 26 er ferdige, så da er vi i rute. Halvgått løp!

002

Begge parene er strikket i dobbel babyull på strømpepinner # 4.

004

Og de ER strikket til noen altså. De flytter hjemmefra i dag. Så jeg holder (foreløpig) det jeg har lovet.  *flink*

hits